ua en ru

Вибори у Верховну раду: що потрібно знати про парламентські вибори в Україні

Вибори у Верховну раду: що потрібно знати про парламентські вибори в Україні Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Дострокові вибори в Раду пройдуть в Україні 21 липня 2019 року

Склад Верховної ради IX скликання буде обраний на парламентських виборах 2019, які в Україні пройдуть достроково - 21 липня. Всі подробиці виборчої кампанії, рейтинги партій і дані соціологічних досліджень, як проходитиме голосування, результати виборів в Раду і дані екзит-полів - у матеріалі РБК-Україна.

Парламентські вибори 2019: дата

Вибори до Верховної ради в Україні проходять кожні 5 років в останню неділю жовтня. Чергові парламентські вибори повинні були відбутися 27 жовтня 2019 року.

Однак після обрання на посаду глави держави Володимир Зеленський під час церемонії інавгурації, що відбудеться 20 травня оголосив про розпуск Ради VIII скликання і намір провести вибори достроково.

Причинами розпуску парламенту, за заявою Зеленського, стали низька довіра українців до цього органу влади та фактичну відсутність коаліції.

Варто відзначити, що за три дні до інавгурації Зеленського в парламенті оголосили про розпад коаліції. Друга за чисельністю фракція "Народний фронт" заявила про свій вихід з коаліції. Після цього спікер Андрій Парубій закликав депутатів розпочати роботу для формування нової більшості.

Заявивши про розпуск парламенту, 21 травня Зеленський зустрівся з головами фракцій для консультації про дострокові вибори. У той же день він підписав відповідний указ про припинення повноважень парламенту і проведення позачергових виборів у Раду в неділю, 21 липня.

Згідно ст. 77 Конституції україни, позачергові вибори до Верховної ради проводяться в період 60 днів з дня опублікування рішення про дострокове припинення її повноважень. А виборча кампанія і реєстрація партій-кандидатів у ЦВК стартує на наступний день з дня публікації указу.

Подача документів у Центральну виборчу комісію повинна завершитися за 30 днів до дня виборів.

Не пізніше двох тижнів після голосування, ЦВК оголосить офіційні результати парламентських виборів, а перша сесія Верховної ради IX скликання може початися вже 31 серпня 2019.

Які партії йдуть на вибори

Для участі у позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 Центральна виборча комісія зареєструвала такі партії:

  1. Опозиційний блок ".
  2. "Сила і Честь".
  3. Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина".
  4. "Патріот".
  5. "Сила людей".
  6. "Опозиційна платформа - За життя".
  7. "Партія зелених України".
  8. "Всеукраїнське об'єднання "Факел ".
  9. Об'єднання "Самопоміч".
  10. "Європейська солідарність".
  11. "Українська стратегія Гройсмана".
  12. "Громадянська позиція".
  13. "Соціальна справедливість".
  14. "Слуга народу".
  15. "Сила права".
  16. "Радикальна партія Ляшка".
  17. "Партія Шарія".
  18. "Голос".
  19. Політична партія "Незалежність".
  20. "Аграрна партія України".
  21. Всеукраїнське об'єднання "Свобода".
  22. "Рух нових сил Михайла Саакашвілі".

Саме в такому порядку політичні сили будуть вказані у виборчому бюлетені.

Усього кількість зареєстрованих кандидатів від партій склала 2761 особи. В одномандатних мажоритарних округах балотуватися в Раду будуть 3178 кандидатів (1439 - від партій, 1739 - самовисуванці).

Зміни в законі про парламентські вибори

До складу Верховної ради України входять 450 депутатів, які обираються за пропорційно-мажоритарній системі змішаної. Половина нардепів проходить в парламент на підставі голосування за виборчими списками кандидатів від політичних партій (пропорційна система). Ще 225 членів Верховної ради обираються в одномандатних округах за мажоритарною системою відносної більшості.

Після підписання указу про дострокові вибори, президент Володимир Зеленський звернувся до спікера ВР Андрію Парубію для скликання позачергового засідання парламенту на 22 травня. Повісткою дня стало розгляд змін до закону "Про вибори народних депутатів".

Серед головних положень законопроекту:

  • скасування мажоритарної системи. Проведення виборів народних депутатів за пропорційною виборчою системою з голосуванням за виборчі списки кандидатів від партії у загальнодержавному виборчому окрузі;
  • зниження прохідного бар'єру для участі у розподілі депутатських мандатів у Раді з 5% до 3% голосів підтримки виборців;
  • уточнення положень чинного закону України "Про вибори народних депутатів України" згідно з пропозиціями ЦВК, зокрема в частині більш чіткого визначення поняття "проживання в Україні", підстав і порядку утворення спеціальних виборчих дільниць, процедури оприлюднення окремих рішень по підготовці і проведенню виборів народних депутатів України та ін

У ході засідання 22 травня нардепам не вдалося узгодити порядок денний, і розгляд законопроекту про вибори у парламент було перенесено на 28 травня.

Незважаючи на це, указ президента про розпуск Ради був опублікований в газеті "Урядовий кур'єр" 23 травня, і з того моменту він набрав чинності.

Вибори у Верховну раду: що потрібно знати про парламентські вибори в Україні

Передвиборчі рейтинги та кандидати у Верховну раду

Результати соціологічних опитувань про майбутні вибори до Верховної ради прогнозують найбільший відсоток підтримки партії президента "Слуга народу". Високі шанси у "Опозиційної платформи - За життя", "Європейської солідарності", партії "Голос" та ВО "Батьківщина".

Опитування групи "Рейтинг"

У період 29 червня - 3 липня Соціологічною групою "Рейтинг" було проведено дослідження передвиборчих симпатій українців. Згідно з даними опитування 2,5 тис. респондентів, до Верховної Ради IX скликання можуть пройти 5 партій.

Перше місце рейтингу у "Слуги народу" (42,3% серед тих, хто має намір голосувати і визначився з вибором). Також прохідний бар'єр можливо подолають "Опозиційна платформа - За життя" (13,4%), "Європейська Солідарність" (8,3%), "Голос" (7,2%) і ВО "Батьківщина" (7,2%) .

Менше 5% голосів виборців на майбутніх виборах прогнозують партіям "Сила і честь" (3,8%), "Опозиційний блок" (3,1%), "Українська стратегія Гройсмана" (2,8%), "Громадянська позиція" (2,4%), "Радикальна партія Олега Ляшка" (2,4%), ВО "Свобода" (2,3%), "Партія Шарія" (1,8%), "Самопоміч" (1,1%). Решта партій набрали менше 1%.

Які партії проходять до парламенту: рейтинг

Опитування Info Sapiens

Компанія Info Sapiens опублікувала передвиборний рейтинг партій за результатами соцопитування 18 - 26 червня серед 1490 респондентів.

Згідно з дослідженням, лідируюча позиція - у партії "Слуга народу" (38,6% від загального населення та 45,5% від тих, хто визначився з вибором). Також 5% прохідний бар'єр у парламент можуть подолати "Опозиційна платформа - За життя" (9,7% і 11,4%), "Голос" (6,9% та 8,1%), "Європейська солідарність" (6,4% і 7,6%), ВО "Батьківщина" (6,4% та 7,5%).

Опитування "Соціс" та КВУ

За даними спільного опитування Центру "Соціс" та Комітету виборців України, яке було проведено 29 травня - 6 червня 2019 року, лідером рейтингу політичних партій є "Слуга народу" (51,3%), далі "Європейська солідарність" - 9,5%, "Опозиційна платформа - За життя" - 9,2%, "Батьківщина" - 8,7%, "Сила і честь" - 5% та "Голос" - 4,9% (у межах похибки).

Опитування групи "Рейтинг"

За даними опитування групи "Рейтинг" за 6-9 червня 2019 року, лідером в рейтингу серед політичних партій є "Слуга народу" (47,5%), далі - "Опозиційна платформа - За життя" (10,4%), "Європейська солідарність" (7,9%), "Батьківщина" (7,5%) і "Голос" (6,4%).

Вибори у Верховну раду: що потрібно знати про парламентські вибори в Україні

Опитування КМІС

За даними опитування КМІС за період з 26 травня по 7 червня 2019 року, лідирує в рейтингу політсил партія "Слуга народу" (48,5%), на другому місці "Опозиційна платформа - За життя" (11,8%), на третьому - "Європейська солідарність" (8,1%), далі "Батьківщина" (7,8%) і "Голос" (5,6%).

Вибори у Верховну раду: що потрібно знати про парламентські вибори в Україні

Результати опитування групи "Рейтинг"

Соціологічна група "Рейтинг" 29 травня-3 червня провела опитування серед 2 тис. респондентів про настрої виборців перед позачерговими парламентськими виборами. Згідно з опитуванням, лідером є "Слуга народу" з підтримкою 48,2%. Лідером антирейтингу є "Європейська солідарність" (партія Петра Порошенка), за яку ні за яких обставин не стали б голосувати 52% респондентів.

На даний момент рейтинг партій виглядає наступним чином:

  1. "Слуга народу" - 48,2%
  2. "Опозиційна платформа - За життя" - 10,7%
  3. "Європейська солідарність" - 7,8%
  4. "Батьківщина" - 6,9%
  5. "Голос" - 5,6%
  6. "Сила і честь" - 4,3%
  7. "Громадянська позиція" - 3,0%
  8. "Радикальна партія" - 2,4%
  9. "Опозіційній блок" - 1,5%
  10. "Самопоміч" - 1,4%
  11. "Українська стратегія" - 1,3%
  12. "Свобода" - 1,2%
  13. Аграрна партія України - 0,8%
  14. "Довіряй справам" - 0,4%
  15. "Народний фронт" - 0,3%
  16. УКРОП - 0,3%
  17. УДАР - 0,3%

Вибори у Верховну раду: що потрібно знати про парламентські вибори в Україні

Результати соцопитування в травні 2019

Центром "Соціальний моніторинг", Українським інститутом соціальних досліджень ім. Яременко та Соціологічною групою "Рейтинг" з 30 квітня по 10 травня серед жителів усіх регіонів України проводилося опитування, в результаті якого отримані наступні дані:

  • Партію "Слуга народу" готові підтримати на виборах 25,9% всіх опитаних. При цьому за цю політсилу готові віддати голоси 39,9% тих, хто точно піде на вибори;
  • "Опозиційна платформа - За життя" на чолі з Юрієм Бойком, Вадимом Рабиновичем та Віктором Медведчуком на позачергових виборах у Верховну раду може набрати 8,1% голосів (10,9% серед тих, хто визначився);
  • За Блок Петра Порошенка збираються голосувати 7,8% усіх опитаних (10,6% визначилися з вибором);
  • Партія Юлії Тимошенко ВО "Батьківщина" має 6,7% підтримки виборців (9,1%);
  • Ігор Смешко показав високий результат на президентських виборах і може пройти зі своєю партією в парламент За "Сила і честь" готові віддати голоси 3,8% усіх опитаних (5,1% визначилися).
  • "Громадянська позиція", лідером якої є Анатолій Гриценко, може отримати на парламентських виборах 3,7% голосів (5,0%).

Інші партії в передвиборчому рейтингу мають менше шансів пройти у Верховну раду IX скликання:

  • "Опозиційний блок - Партія миру і розвитку" (Олександр Вілкул, Євген Мураєв, Вадим Новинський") - 2,6% (3,5% серед тих, хто визначився);
  • Радикальна партія Олега Ляшка - 2,4% (3,3%);
  • Всеукраїнське об'єднання "Свобода" (Олег Тягнибок) - 1,8% (2,4%);
  • Об'єднання "Самопоміч" (Андрій Садовий) - 1,5% (2%)
  • Партія "Голос" (Святослав Вакарчук) - 0,7% (0,9%)
  • "Народний фронт" (Арсеній Яценюк) - 0,5% (0,7%);
  • Партія Володимира Гройсмана - 0,5% (0,7%);
  • Громадянська платформа Надії Савченко - 0,4% (0,6%);
  • Аграрна партія України (Юрій Крутько) - 0,3% (0,4%);
  • "УДАР" (Віталій Кличко) - 0,3% (0,4%);
  • "УКРОП" (Борис Філатов, Денис Борисенко) - 0,3% (0,4%);
  • Громадянський рух "Народний контроль" (Дмитро Добродомов) - 0,2% (0,3%);
  • "Відродження" (Віктор Бондар) - 0,2% (0,2%);
  • "Національний корпус" (Андрій Білецький) - 0,2% (0,2%);
  • "Основа" (Сергій Тарута) - 0,1% (0,2%);
  • Соціал-демократична партія (Сергій Каплін) - 0,1% (0,2%)

Серед 3 тис. опитаних респондентів мають намір голосувати 79,2% (49,3% - точно прийдуть на вибори, 29,9% - швидше так, ніж ні). Вагалися з відповіддю 17,3%, не голосували б 8,8%. 2,2% опитаних обрали б іншу партію.

Підтримка партій в регіонах

Згідно з соцопитуванням, найбільший відсоток підтримки виборців партія "Слуга народу" отримала на сході країни (39,4%) і в південних областях (32,2%).

За "Опозиційну платформу - За життя" також більше готові голосувати жителі сходу (14,6%), на Донбасі (24,7%) та півдні (14,2%).

Блок Петра Порошенка підтримують жителі західного регіону (12,8%) і центру країни (10,2%).

За партію "Батьківщина" найбільше проголосують в центральних (10%) та північних областях (9,8%) України. Найвищий відсоток голосів на виборах "Сила і честь" може отримати в центрі (6%), а партія "Громадянська позиція" - в західних областях (6,1%).

Лідери антирейтингу

Респондентам також було задано запитання: "за кого б ви не проголосували на майбутніх виборах в Верховну раду?":

  • 43,9% вказали Блок Петра Порошенка "Солідарність". Таким чином, партія екс-президента лідирує в антирейтингу майбутніх виборів;
  • за нею слідує партія Юлії Тимошенко ВО "Батьківщина" з 21,7%;
  • третє місце в антирейтингу у "Опозиційної платформи - За життя" - за неї точно не готові голосувати 18,8% опитаних українців;
  • 16,7% отримала "Опозиційна платформа - Партія миру і розвитку";
  • 15,2% - у "Народного фронту";
  • 12,5% в антирейтингу набрала Радикальна партія Олега Ляшка

Зареєструватися для участі у голосуванні не за пропискою потрібно до 15 липня

Особам, які проживають не за місцем реєстрації, для того, щоб взяти участь у голосування на виборах в Верховну раду потрібно звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців до 15 липня включно. При собі потрібно мати паспорт та документ, що підтверджує необхідність зміни місця голосування (наприклад, довідка з роботи чи навчання). Внутрішньо переміщені особи для того, щоб взяти участь у голосуванні мають звернутися до органів Держреєстру виборців з паспортом.

Команди Порошенка і Зеленського формують партії

"Європейська солідарність"

На з'їзді партії екс-президента України 24 травня було прийнято рішення про перейменування "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" на" Європейську солідарність". Як очікується, в оновленій політсилі очікуються нові обличчя. Крім того, за інформацією РБК-Україна, крім Петра Порошенка в "Європейську солідарність" можуть увійди спікер Ради Андрій Парубій і заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос.

Як очікується, 31 травня відбудеться з'їзд оновленої партії, на якому буде представлене нове керівництво.

Відзначимо, за інформацією джерел РБК-Україна, Порошенко може відмовитися від депутатського мандата.

"Слуга народу"

На з'їзді партії "Слуга народу" було прийнято рішення, що політсилу чинного президента Володимира Зеленського очолить Дмитро Разумков. На даний момент, за словами керівника виборчого штабу партії Олександра, Корнієнко, запущений процес відбору кандидатів.

8 червня партія проведе перший етап з'їзду, а остаточний список партії буде представлений на другому етапі з'їзду. Остаточно список буде сформований після зворотного зв'язку від виборців.

Крім того, керівник діджитал-напрямку партії "Слуга народу" Михайло Федоров зазначив, що перед виборами в Раду партія запустить свій сайт, на якому потенційні кандидати в народні депутати зможуть подати заяву.