ua en ru

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності Революція Гідності стала найбільш масовим протестним заходом в історії сучасної України

Через дев'ять років після того, як українці вперше масово вийшли на головну площу країни, щоб відстояти свої права, історія повторилася. Два роки тому люди з надією на те, що їх почує влада, і Україна стане ближчою до Європи, знову зібралися на Майдані Незалежності. Режим Януковича відреагував на мирну акцію протесту блискавично, жорстоко, скоївши злочини проти народу. Україна не стала зволікати з відповіддю - Майдан обріс барикадами, протестувальники озброїлися "коктейлями Молотова" і бруківкою, а Київ отримав підтримку всіх регіонів країни. В ім'я майбутнього якої люди жертвували своїми життями. Сьогодні - вже друга річниця Майдану. Українці знову зберуться в центрі Києва, щоб згадати, як починалася і проходила Революція Гідності.

18:02 Чи збулося хоч щось з того, за що стояв Майдан?

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: один із плакатів з виставки на Майдані

17:46 Концерт на Майдані практично перетворився на мітинг, передає кореспондент РБК-Україна. Люди з числа глядачів безперешкодно піднімаються на сцену і в мікрофон висловлюють своє невдоволення чинної влади. Хтось кричить: "Сьогодні в Україні ганьба на весь світ". Інший закликає "оголосити цієї влади імпічмент".

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, сьогодні на сцені Майдану повинні були виступити 15 молодих музичних колективів. Також очікувалися заслужені гості з числа тих, що були тут під час Революції Переваги: "Мандри", Марія Бурмака, Тарас Чубай, Kozak System та інші.

17:26 У Миколаєві в День гідності і свободи на Соборній площі, де збиралися городяни під час подій Революції Гідності, встановили пам'ятну табличку "Герої не вмирають", передає місцеве видання "Злочинності.НЕМАЄ". Миколаївці вшанували пам'ять загиблих на Майдані і в ході АТО Героїв хвилиною мовчання.

Після урочистої частини присутні на заході вишикувалися в колону і вирушили ходою по вулиці Радянській, а потім по проспекту Леніна, щоб покласти квіти пам'ятника Небесної сотні в сквері Європи на вулиці Садовій.

17:17 На Майдані Незалежності з більш ніж годинним запізненням розпочався концерт, повідомляє кореспондент РБК-Україна. Зараз зі сцени виступає ведучий. Глядачів - не більше тисячі чоловік.

17:01 За словами куратора показу Іллі Гладштейна, картина російського режисера Наталії Бабинцева "Музей "Революція" буде демонструватися протягом двох днів у шести містах України - Львові, Одесі, Києві, Житомирі, Харкові та Дніпропетровську. Незважаючи на те, що режисер фільму росіянка, у Росії фільм показаний не буде. Гладштейн розповів РБК-Україна, що один раз цей фільм показувався на ДокФесте в Москві, але "це жорстко маргінальний фест, де фільм подивилося обмежена кількість глядачів".

16:58 У кінотеатрі "Жовтень" почалася українська прем'єра документального фільму Наталії Бабинцева "Музей "Революція", повідомляє кореспондент РБК-Україна. Ця українсько-російська стрічка є першим системним киноисследованием культури Майдану. Герої Бабинцева - музейні куратори, мистецтвознавці, художники, чиї роботи стали символами українського протесту.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: кадр з фільму "Музей "Революція"

16:53 На Майдані зібралося вже кілька сотень людей. Переважно це молодь, або люди похилого віку. В очікуванні концерту вони самі співають пісні. Концерт все ще не почався, але вже включили великі екрани, розташовані поряд зі сценами.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Майдан

16:26 Концерт на Майдані Незалежності, початок якого анонсувалося на 16:00, затримується з невідомих причин, повідомляє кореспондент РБК-Україна. Втім, охочих його послухати не так вже й багато - поки що тільки близько 200 осіб.

Але кількість людей на Майдані постійно збільшується. Відзначимо, по обидві сторони від Стели Незалежності встановлено дві сцени. Обстановка на Майдані спокійна, сутичок та провокацій не спостерігається.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: сцена на Майдані

16:15 Урочиста церемонія покладання квітів з нагоди Дня гідності і свободи пройшла у Запоріжжі біля пам'ятного знаку Героям Революції, повідомляє місцеве видання Голос.

Вшанувати пам'ять загиблих прийшли бійці 55-ї артилерійської бригади, голова Запорізької облдержадміністрації Григорій Самардак і кілька десятків небайдужих городян, а також представники різних конфесій провели молебень.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Запоріжжя відзначає другу річницю Майдану

15:58 За адресою: Музейний провулок, 2Б почалася акція, приурочена до Дня гідності і свободи. Серед учасників помічений народний депутат Юрій Древянко. Акція, що почалася виконанням гімну, зібрала близько сотні учасників. Вони виступають, згадуючи події дворічної давності.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: акція в Музейному провулку.

15:38 Незважаючи на те, що час концерту на Майдані наближається, людей тут більше не стає, передає кореспондент РБК-Україна. На Майдані продовжує йти дощ. По периметру головній площі країни встановлено металеву огорожу.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Майдан в очікуванні концерту

15:31 Мітинг-реквієм у День гідності і свободи відбувся сьогодні і в Маріуполі. Жителі міста, військові та представники влади зібралися біля пам'ятника Шевченку, щоб покласти квіти і вшанувати пам'ять загиблих на Майдані і в АТО, передає місцеве видання 0629.com.ua. Захід супроводжувався виступом духового оркестру.

Відзначається також, що сьогодні в 18:00 на площі Свободи розпочнеться смолоскипна хода, організована самообороною Маріуполя і громадянським корпусом "Азова".

15:05 Перед началом фильма "Зима в огне" Петр Порошенко наградил режиссера Евгения Афинеевского знаком отличия президента Украины "Хрест Івана Мазепы", сообщил с своем Twitter пресс-секретарь президента Святослав Цеголко.

14:55 У кінотеатрі "Україна" за участю президента Петра Порошенка і родичів Героїв Небесної сотні почався перегляд фільму "Зима в огні" про події на Майдані взимку 2013-2014 років, передає кореспондент РБК-Україна.

Периметр біля кінотеатру "Україна" оточений співробітниками правоохоронних органів. Прохід по вулиці Городецького для пішоходів перекритий.

14:52 У Дніпропетровську також вшанували пам'ять загиблих на Майдані і в ході АТО. Біля обласної державної адміністрації зібралися жителі міста, військові та представники влади, які поклали квіти до пам'ятних дощок загиблих десантників, передає прес-службі Дніпропетровської ОДА.

"Сьогодні той день, з якого почалася історія нової української держави. Це пам'ять тих людей, які віддали життя за незалежність країни", - сказав старший лейтенант поліції Дмитро Руденко, який був на Майдані, а пізніше в складі батальйону Дніпро-1 захищав Піски, Маріуполь, був в Іловайську.

Відзначили день гідності та свободи і в Березноватовке - рідному селі Героя Небесної сотні Сергія Нигояна, повідомляє 056.ua. Жителі з усього району вшанували пам'ять загиблого хвилиною мовчання та провели акцію "Солонянщина за єдину Україну!"

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман і заступник глави регіону Гліб Пригунов.

14:33 Петро Порошенко, залишаючи алею, поспілкувався з матір'ю одного з загиблих Героїв, повідомляє кореспондент РБК-Україна. Після автобуси з президентом і сім'ями загиблих поїхали в кінотеатр.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Петро Порошенко

14:17 Петро Порошенко став на коліно перед меморіалом, після чого почався молебень в пам'ять про загиблих Героїв Небесної сотні і АТО, передає кореспондент РБК-Україна.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: президент біля меморіалу

14:15 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, на Інститутську прибув автобус з президентом. Його супроводжує дружина Марина і родичі загиблих Героїв. Вони беруть лампадки, квіти і йдуть покладати їх до пам'ятного знаку.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Порошенко прибув на Інститутську

14:07 В'ячеслав Кириленко повідомив про те, що зустріч представників Кабміну з майданівців завершилася. "Вийшов нормальний чоловіча розмова: непростий, але відвертий", - написав він у своєму Twitter.

13:58 Президент Петро Порошенко виступив з відеозверненням з нагоди Дня гідності і свободи. Головним здобутком Революції Гідності він назвав крах диктаторського режиму, який зірвав плани ліквідації України і перетворення її на "малоросійську автономію, підпорядковану Кремлю".

"Тоді з Москви запустили план "Б" - військову агресію і спробу розчленувати нашу країну. Вони прорахувалися", - заявив він, підкресливши, що Україна була, є і буде.

13:52 Як і в інших містах України, у Львові в День гідності і свободи відбулася урочиста церемонія покладання квітів. На Личаківському цвинтарі львів'яни поклали квіти до могил загиблих під час Революції Гідності та АТО, а також помолилися за душі загиблих за волю України, передає zaxid.net з посиланням на прес-службу Львівської міської ради.

Повідомляється також, що заходи продовжаться біля пам'ятника Шевченку, де о 14:30 відбудеться екуменічна молитва і всенародне віче.

13:44 Серед очікуючих президента кореспондент РБК-Україна помітив народного депутата від "Блоку Петра Порошенко" Олександра Третьякова.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Олександр Третьяков

13:39 На алеї Героїв Небесної сотні зібралося близько сотні людей, які вимагають пропустити їх до меморіалу, де Президент буде покладати квіти. Вулицю перегородили кілька десятків правоохоронців. Люди вимагають їх пропустити: "Ви ж пси, вам сказали ту стояти - ви стоїте... Ви подивіться, як вони живуть, а переселенцям ніде жити. От би взяти їх маєтки і віддати переселенцям".

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: охочі поговорити з президентом

13:24 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, біля пам'ятного знака на Інститутській людей вже вибудовують в шеренгу, прибули священнослужителі. Очікується приїзд президента, разом з яким прибудуть ще близько 200 осіб - родичів Героїв Небесної сотні.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: в очікуванні президента

13:19 В Одесі сьогодні відбулася офіційна церемонія покладання квітів до пам'ятника Шевченку на честь Дня гідності і свободи. У цей час, з 9:40 до 10:20 було перекрито рух транспортних засобів на частині вулиці Маразліївській і по провулку Сабанскому, повідомляє місцеве видання "Траса Е-95".

На заході були присутні влади Одеси і області. Зокрема, міськадміністрацію представляв перший віце-мер Анатолій Орловський, а обласна рада - перший заступник голови Олег Радковський. Також, в заході взяли участь депутати, громадські діячі, військовослужбовці і прості одесити.

Відзначається, що ввечері біля пам'ятника Дюка одеська громадськість проведе Народне віче.

13:03 У кінотеатрі "Україна" вже чекають президента і сім'ї Героїв Небесної сотні. Сьогодні тут має відбутися перегляд фільму про Майдан "Зима у вогні". На вході в кінотеатр обладнали імітацію частини барикад. На вул. Городецького, з обох сторін від кінотеатру, кілька поліцейських машин, чимало правоохоронців і представників спецслужб, але поки що можна проходити вільно.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: кінотеатр "Україна"

12:55 Незважаючи на погану погоду, бажаючі вшанувати пам'ять загиблих під час Революції Гідності з'їжджаються на Інститутську. Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, після полудня людей стало набагато більше, ніж було з ранку.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: люди на Інститутській

12:51 На 13:00 заплановано мітинг-реквієм за участю президента України, передає кореспондент РБК-Україна. Петро Порошенко разом з сім'ями Небесної сотні візьмуть лампадки і квіти і разом вшанують пам'ять загиблих.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: лампадки для президента

12:48 На честь другої річниці початку Революції Гідності посольство США в Україні створила відеоролик.

"На святкуванні другої річниці початку Евромайдана посольство США в Україні створило свій відеоролик щоб оживити той дивовижний дух спільності, цілеспрямованості та рішучості. Ми підтримуємо українців у їх постійному прагненні розвивати яскраве, справедливе європейське майбутнє", - сказано у підписі до відео.

12:45 Цікаво, що невелика сцена на Михайлівській площі вже працює. Зокрема, на ній виступив один з провідних Майдану - Роман Липинський. Він прочитав свої вірші.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Роман Липинський

12:41 Серед тих, хто стоїть під дощем на Майдані, Галина, яка працює в Італії. Вона виявилася говіркішою за інших, розповіла, що приїхала з Італії в Україну і сьогодні спеціально відвідала Київ в річницю Майдану.

"Я трохи розчарована, тому що це зовсім не те, чого ми очікували. Ми, українці в Італії, дуже любимо Україну, щотижня збираємо гроші на АТО, але бачимо, що змін майже немає, - зазначила Галина.

Жінка додала, що українці, які працюють в Італії, не бачать сенсу повертатися в Україну.

"В Італії думки про Росію розділилися. Частина італійців зараз каже, що треба співпрацювати з Росією і разом боротися проти тероризму, вони не розуміють, що Путін також причетний до цього", - розповіла вона.

12:36 На зустріч з представниками Кабміну Майданівці прийшли з документами, що підтверджують інвалідність. Як повідомляє кореспондент РБК-Україна від багатьох чути, що враження від зустрічі "убоге".

На даний момент прем'єр вже покинув приміщення клубу Кабміну, але інші міністри залишилися. Зокрема, Арсен Аваков періодично виходить і спілкується з людьми.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: документи майданівців

12:31 На Майдані триває дощ. Людей небагато, то хто прийшов, ховаються від дощу в переходах станцій метро або в приміщенні Головпоштамту. Деякі принесли з собою квіти, коментарі дають неохоче.

"Ну, я прийшов з квітами, я не хочу це коментувати, це моя справа, куди нести квіти", - заявив чоловік з синьо-жовтим букетом гвоздик.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Головпоштамт

12:24 Яценюк під час зустрічі зазначив, що нинішній склад уряду складається переважно з нових осіб, які раніше не займалися політикою, а також розповів про деякі досягнення роботи Кабінету міністрів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Подивіться на склад Кабміну - більшість нові, які не були в політиці. Міністр фінансів взяла відповідальність за реструктуризацію боргу, бюджетну політику, зарплати, пенсії платяться. Майже 100 млрд гривень витрачається на нацоборону, а ми втратили 20% економіки. Міністр оборони - людина, яка працює і переживає. Міністр соцполітики - 4,3 млн сімей оформили субсидії. Тобто, це нові люди, з новими підходами. В чому проблема? Хороший приклад з поліцією - з 8 до 10 тис. гривень підняли зарплату, набирали нових людей за тестами. Зараз те ж саме робимо з фіскальної служби і митникам. Тобто процес йде день за днем", - сказав Яценюк.

Він також підкреслив, що для досягнення результату в реформах.

"Ми прийшли, щоб змінювати країну, вибачте, але чарівної палички немає. 21 місяць ми протистоїмо російської агресії. Потрібно, щоб кожен був на своєму місці, потрібно працювати і не тільки мовою", - заявив прем'єр.

12:22 Під час зустрічі членів уряду з постраждалими майданівців міністр МВС Арсен Аваков особисто підійшов до майдановцу Андрію Гысу, який втратив око під час активних протистоянь, передає кореспондент РБК-Україна. Зокрема, у нього 2 група інвалідності та щороку йому доводиться підтверджувати свою інвалідність.

"У мене що, очей зросте, або нога в інших зросте за рік? Це знущання! 31 січня у мене закінчується дія групи - і все по новій", - обурений Андрій.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Аваков з майданівцями

12:17 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, на Михайлівській площі у Києві закінчується спорудження сцени, на якій завтра відбудеться концерт, приурочений до Дня свободи і гідності.

Сьогодні ж на Михайлівській площі заплановано заходи, організовані Українською академією лідерства, які також приурочені до другої річниці Майдану. Зокрема, о 12:30 розпочнеться курс лекцій від академії, послухати який зможе кожен охочий.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Михайлівська площа

12:07 В ході зустрічі членів уряду з постраждалими майданівців Арсеній Яценюк повідомив, що всім постраждалим буде виплачена соціальна допомога.

"Всі герої Майдану і їх сім'ї отримують допомогу від держави. Кабмін прийняв рішення виплатити всім, хто отримав тяжкі та середні тілесні ушкодження", - сказав Яценюк.

Він зазначив, що постраждали також буде надано працевлаштування.

"Далі треба продовжувати роботу по збору осіб, які отримали ушкодження. Потім - реабілітація та працевлаштування", - заявив прем'єр.

У свою чергу, поранені на Майдані просять у Яценюка надати їм офіційний статус.

"Ми приходимо в лікарні, а нас запитують: "Хто ви такі?" - сказав майданівець Тарас Пінчук.Прем'єр відповів, що цим питанням потрібно займатися в робочому режимі.

"Це треба робити не перед годовщинами, а в робочому режимі. Та прискорити процес щодо надання статусу інваліда", - заявив він.

11:59 На Майдані вже встановили спеціальні рамки, через які будуть пропускати людей, які захочуть бути ближче до сцени під час концерту. Нагадаємо, його початок заплановано на 16:00. Як розповіли РБК-Україна правоохоронці, рамки встановили з-за підвищених заходів безпеки.

"Біля сцени буде велике скупчення людей, у разі вибуху може постраждати багато людей, тому і встановили рамки, щоб ніхто не зміг пронести туди нічого небезпечного. У нас в країні війна. Пропускати почнуть відразу, як завершать усі роботи, пов'язані з монтажем, - сказав правоохоронець.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: пропускні рамки на Майдані

11:54 Зараз проходить зустріч прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка і членів Кабміну з постраждалими на Майдані, передає кореспондент РБК-Україна, присутній на заході. З членів уряду на зустріч прийшли міністр юстиції Павло Петренко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко. Раніше повідомлялося, що зустріч буде проходить у закритому режимі.

"Сьогодні ми відзначаємо День гідності і свободи. Наша країна зіткнулася з викликами, Майдан не закінчився, Майдан у нас кожен день - за підтримку заходу, за зарплати і пенсії, за гідне життя", - заявив прем'єр.

Один з присутніх майданівців нагадав Яценюку про "кулю в лоб", у відповідь прем'єр закликав заспокоїтися і пообіцяв "виробити кілька спільних рішень".

Глава уряду також запропонував протягом року випустити спільну з майданівців книгу спогадів про Майдані.

"Не криком і ненавистю, не опусканням рук, а спільною роботою будувати країну", - сказав прем'єр і перейшов до відповідей на запитання.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: встреча Кабмина с майдановцами

11:41 Урочисті заходи, присвячені Дню гідності і свободи, проходять не лише в столиці. Сьогодні в Харкові заплановано пробіг автомайдана і традиційне віче, передає місцеве видання "Об'єктив".

Крім того, в 14:00 постійні учасники харківського Евромайдана і ті, хто їх підтримував, прийдуть до місця збору - пам'ятника Шевченку.

Відзначається, що тут городяни збиралися взимку минулого року, сюди привозили загиблих героїв, зустрічали бійців з Донбасу, а також збирали кошти для протестувальників і воїнів АТО.

Біля пам'ятника Шевченку вже зараз збираються люди, які прийшли покласти квіти в пам'ять про загиблих героїв.

11:34 Вшанувати пам'ять загиблих героїв Небесної сотні прийшов спікер парламенту Володимир Гройсман. Він поклав квіти до меморіалу на вулиці Інститутській, передає прес-служба Верховної Ради.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Гройсман на Інститутській

11:27 На Майдані, через дорогу від сцен, розмістилася невелика виставка революційних плакатів, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

11:21 Як розповів РБК-Україна Юрій Луценко, поки що втекли в окупований Крим "беркутівці" і один з раніше заарештованих командирів "Беркута" майор Дмитро Солодовник знаходяться у всеукраїнському розшуку. Нардеп додав, що вони будуть оголошені в міжнародний розшук, коли будуть засуджені заочно.

11:18 Як повідомив Юрій Луценко, в 11:00 в клубі Кабінету міністрів розпочалася зустріч членів уряду з постраждалими на Майдані, передає кореспондент РБК-Україна. Про що міністри зібралися спілкуватися з майданівців, Луценко не повідомив.

11:15 На самому Майдані Незалежності завершується монтаж сцен, передає кореспондент РБК-Україна. Людей на головній площі країни майже немає, ніякі акції поки що не проводяться. У даний момент дві з трьох сцен, на яких пройдуть концерти, вже майже готові. Конструкції навколо сцен прикрашають великі написи "Вільні творять майбутнє".

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: монтаж сцен на Майдані

10:59 Зазначимо, що напередодні Дня гідності і свободи радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк повідомив про те, що у зв'язку з підвищеною загрозою, МВС і СБУ максимально посилюють заходи безпеки. Тому заходи з нагоди другої річниці Майдану в Києві охоронятимуть понад 4 тис. поліцейських.

"Для охорони громадського порядку залучено додаткові сили поліції, загони Нацгвардії, підрозділи спецпризначення та швидкого реагування. Крім того, виділено значну кількість співробітників оперативних служб кримінальної поліції для роботи з виявлення можливих злочинців і провокаторів у натовпі", - йдеться в повідомленні прес-служби поліції Києва.

10:41 Міністр культури В'ячеслав Кириленко у своєму Twitter опублікував відео, зняте в першу ніч Евромайдана. В наступному твіті він привітав українців з Днем гідності і свободи.

10:38 Незважаючи на те, що у другу річницю Майдану Юрій Луценко "не хотів багато говорити", які обступили його учасники мітингу-реквієму своїми питаннями змусили його піти на розмову. Питань до глави пропризедентской фракції було багато, один з головних - як йдуть справи з кримінальним переслідуванням членів "сім'ї" Януковича

"Суди дали дозвіл на заочне засудження шести з восьми високопоставлених поплічників Януковича. До грудня буде подано в суд справу за Януковича", - відповів на це Луценко.

10:28 Покласти квіти до меморіалу і вшанувати пам'ять загиблих прийшов голова фракції "Блок Петра Порошенко" Юрій Луценко. Він заявив, що революція "закінчує старе і починає нове".

"Я не шкодую. Завжди важко, з помилками будується нова країна, і в цьому ціна жертви героїв Небесної сотні. Для мене це день пам'яті. Вибачте, я не хочу багато говорити", - сказав Луценко

Люди, які стояли поруч, кричали йому "ганьба" і просили покарати винних. Також присутні чомусь пред'являли Луценко претензії з приводу скандалу, який виник у ході засідання Антикорупційного комітету між нардепом Володимиром Парасюком та заступником начальника Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ Василем Писным.

"Чому вбивці на Майдані не знайдені? Будете тягнути з Гонгадзе? Скільки людей посадили? "- запитують у Луценка.

"Ваша політика нас задовбали! Чому члени Партії регіонів увійшли до БПД?" - обурено цікавляться зібралися навколо нардепа люди.

Також прийшла колега Луценка, народний депутат фракції БПП Ольга Богомолець. Вона відмовилася відповідати на питання. "Не сьогодні", - сказала вона.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Юрій Луценко

10:13 Кореспондент РБК-Україна повідомляє, що на вулиці Інститутській розпочався мітинг-реквієм. Сьогодні йде дощ, і учасники акції кажуть, що це сльози неба.

"Україна ніколи не стане другою Росією чи Білоруссю, Україна була і буде вільною і незалежною", - сказав один з учасників мітингу.

Після цього, присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання, а потім хором заспівали гімн України.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: хвилина мовчання

10:05 На 10:00 біля меморіалу Героям Небесної сотні запланований мітинг-реквієм, тут зібралися близько 30 осіб, які постраждали під час протистояння на Майдані, передає кореспондент РБК-Україна. За словами одного з організаторів акції Ігоря Чернецького, розчарування від Майдану немає.

"Розчарування тільки від дій влади, які на цій хвилі піднялися і забули свої обіцянки", - сказав Чернецький.

Він додав, що під час Майдану 42 людини з його організації "Рух Михайлівський" були поранені правоохоронними органами. Всі постраждалі отримали в цей четвер статус інвалідів війни.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: Ігор Чернецький

9:57 У верхній частині вулиці Інститутській встановлено меморіал з фотографіями загиблих під час Революції Гідності з підписом "Ми всі бачимо. Небесна сотня".

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: меморіал пам'яті Небесної сотні

9:49 Як передає кореспондент РБК-Україна, проїзд і прохід до алеї Героїв Небесної сотні перекритий. Люди проходять контроль через рамку безпеки. Нагадаємо, що сьогодні по периметру Майдану Незалежності будуть стояти рамки безпеки, а виходи зі станції метро "Хрещатик" на вул. Інститутську та вул. Городецького не працює на вхід і вихід.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: пропускний пункт у верхній частині вул. Інститутській

9:43 Офіційний початок заходів у День гідності і свободи заплановано на 10 ранку. Зазвичай на подібні заходи люди починають збиратися заздалегідь. Однак, мабуть, через дощ сьогодні Кияни цю традицію не підтримали. Як передає кореспондент РБК-Україна, в районі проведення заходів, зокрема, на вул. Інститутській, поки що зовсім не людно.

Друга річниця Майдану: Україна згадує Революцію Гідності

Фото: на Інститутській людей майже немає

Офіційний початок заходів у День гідності і свободи заплановано на 10 ранку. Зазвичай на подібні заходи люди починають збиратися заздалегідь. Однак, мабуть, з-за дощу сьогодні кияни цю традицію не підтримали. Як передає кореспондент РБК-Україна, в районі проведення заходів, зокрема, на вул. Інститутській, поки що зовсім не людно.

09:30 Причиною, що спонукала людей вийти на акцію протесту, стала відмова екс-президента Віктора Януковича підписати угоду про асоціацію України з Євросоюзом. Процес, що тривав більше п'яти років, завершився нічим, що для більшості українців стало справжнім розчаруванням.

Історію Евромайдана прийнято відраховувати від публікації на той момент журналіста Мустафи Найєма в Facebook. "Зустрічаємося о 22:30 під монументом Незалежності. Одягайтеся тепло, беріть парасольки, чай, каву, гарний настрій і друзів. Перепост всіляко вітається!" - ці слова багато українців пам'ятають напам'ять. Саме після неї, 21 листопада 2013 року, на Майдані зібрався перший мітинг на підтримку євроінтеграції.

За час свого існування Євромайдан пережив ряд трансформацій, героїчних і трагічних моментів, врешті-решт перетворившись на справжню Революцію Гідності. Сьогодні Україна відзначає другу річницю початку подій, які змінили країну і її громадян.

Зустрічаємося о 22:30 під монументом Незалежності. Одягайтеся тепло, беріть парасольки, чай, кава, гарний настрій і друзів. Перепост всіляко вітається!

Posted by Mustafa Nayyem on 21 листопада 2013 р.