ua en ru

Зустріч радників "нормандської четвірки": що відомо

Зустріч радників "нормандської четвірки": що відомо Фото: лідери "нормандської четвірки" (kremlin.ru)

Сьогодні, 11 вересня, відбулася зустріч радників лідерів "нормандської четвірки". Український президент Володимир Зеленський сподівається, що вона принесе конкретні рішення та результати, що наразі відомо - в матеріалі РБК-Україна.

Дату саміту лідерів "нормандської четвірки" не визначили

За словами Єрмака, під час сьогоднішньої зустрічі політичних радників не вдалося домовитися про дату зустрічі лідерів "нормандської четвірки",

"Я впевнений, що цей саміт відбудеться, хоча, на жаль, не можу назвати сьогодні конкретну дату. Сподіваюся, що він відбудеться до кінця цього року", - наголосив він.

Єрмак підтвердив продовження перемир'я на Донбасі

Єрмак підтвердив, що політичні радники "нормандської четвірки" домовилися про продовження режиму припинення вогню на Донбасі. За його словами, всі радники погодилися на запропоновані українською стороною заходи щодо збереження перемир'я.

Росія стверджує, що Рада перегляне постанову про вибори

Козак заявив, що під час переговорів радників "нормандської четвірки" українська сторона погодилася внести до Верховної ради питання коригування ухваленої 15 липня постанови про призначення місцевих виборів.

"Домовилися про те, що найближчим часом Рада розгляне проект постанови, яка коректує ту постанову, яка була ухвалена 15 липня", - заявив він під час спілкування з журналістами у Берліні.

Питання про зустріч в нормандському саміті не обговорювалося

Заступник глави адміністрації президента Росії Дмитро Козак за підсумками зустрічі радників "нормандської четвірки" повідомив, що питання зустрічі лідерів "Нормандії" не обговорювалося.

Радники домовилися про продовження перемир'я на Донбасі

Знайоме з ходом переговорів джерело РБК-Україна розповіло, що радники лідерів "нормандської четвірки" у Берліні домовилися про продовження режиму припинення вогню на Донбасі, попри нещодавні провокації з боку проросійських бойовиків.

"Радикальних змін не буде", - стверджує співрозмовник видання.

Зустріч політичних радників "нормандської четвірки" триває вже понад 7 годин.

Зеленський сподівається на швидку зустріч лідерів нормандського формату

"Ви повинні знати, що там, на Донбасі живуть люди, які дуже хочуть миру і які цінують зусилля на його досягнення. Сьогодні відбувається зустріч радників лідерів країн "нормандської четвірки" в Берліні. Сподіваюся, що зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" відбудеться незабаром", - заявив Зеленський.

У Зеленського назвали теми зустрічі радників "нормандської четвірки"

Голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що радники "нормандської четвірки" сьогодні планують обговорити. Зокрема, перемир'я на Донбасі, саміт лідерів "нормандської четвірки", нові точки розведення сил, розмінування, обмін полоненими.

"Але всі розуміють, що зустріч керівників має відбутися після того, як більшість того, про що було домовлено в Парижі в грудні 2019 року, буде виконано", - зазначив він.

У Путіна озвучили очікування від нормандської зустрічі радників

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков сподівається, що ця зустріч дасть відчутні результати. За його словами, "будь-який очний діалог помічників по темі врегулювання на південному сході України, звичайно, важливий".

"І ще більш важлива результативність подібних розмов, тому що ми знаємо, що найчастіше вони, на жаль, набувають характеру такого порожнього за змістом і за результативністю спілкування", - заявив він.

Козак прибув на нормандську зустріч

Станом на 14:40, в посольстві Росії в Німеччині повідомили про прибуття заступника голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака. Він представляє російську сторону в нормандській зустрічі радників.

Делегація України прибула в Берлін

Станом на 13:30, в Берлін прибула українська делегація, яку очолює віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Також в складі делегації голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Україна докладатиме всіх зусиль для врегулювання ситуації на Донбасі

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна прагне провести зустріч лідерів "нормандської четвірки", але все залежить від політичної волі Росії.

"Ми сподіваємося, що РФ проявить політичну волю для її (нормандської зустрічі, - ред.) проведення і зробить кроки, необхідні для того, щоб наші лідери напрацювали конкретні результати", - наголосив він.

Голови МЗС "нормандської четвірки" налаштовані на зустріч у вересні

Після зустрічі радників планується нормандська зустріч голів Міністерств закордонних справ. Також проведення цієї зустрічі залежить від домовленостей радників. Відповідну заяву зробив український міністр Дмитро Кулеба.

Зеленський заявив про можливість закінчення війни на Донбасі після саміту

Український президент висловив сподівання, що нормандська зустріч позитивно вплине на ситуацію на Донбасі. Говорячи про імплементацію рішень попередньої зустрічі лідерів у нормандському форматі у Парижі 9 грудня 2019 року, президент зазначив, що все просувається, але не так швидко, як очікував.

Зустріч радників "нормандської четвірки" вже було скасовано

Зустріч радників мала відбутись ще 28 серпня, але її було скасовано. Офіційною причиною тоді назвали відрядження радника президента Франції.

Хоча російські ЗМІ поширили інформацію про те, що зустріч була перенесена нібито через розбіжності. Російський "Інтерфакс" стверджував, що сторони не змогли погодити проекти підсумкових заяв.

Зазначимо, нормандський саміт включає в себе представників України, Росії, Німеччини та Франкії. Попередня зустріч лідерів відбулась у грудні 2019 року.

Нагадаємо, в матеріалі РБК-Україна говориться, з чим Україна і Росія виходять на берлінські переговори по Донбасу.

Також видання писало, що Росія намагається повернути собі ініціативу у переговорах по Донбасу.