ua en ru

Зустріч Байдена і Путіна в Женеві: що відомо

Зустріч Байдена і Путіна в Женеві: що відомо Фото: Джо Байден і Володимир Путін (getty_images)
Автор: РБК-Украина

Сьогодні у швейцарській Женеві пройде зустріч президента США Джо Байдена і президента Росії Володимира Путіна. Це перший саміт на вищому рівні з моменту обрання Байдена.

РБК-Україна зібрало все, що відомо про цей саміт.

20:21 Байден дає прес-конференцію про результати зустрічі з Путіним.

18:49 Путін вийшов до журналістів. Прес-конференція Байдена запланована на 20:30.

18:29 Байден залишає територію вілли, де проходила зустріч з Путіним.

18:25 Зустріч Байдена і Путіна в розширеному форматі завершилася. Найближчим часом очікуються брифінги двох лідерів. Першим до преси вийде Путін.

17:51 Зустріч Путіна і Байдена триває вже більше трьох годин. На даний момент до двох лідерів і представників зовнішньополітичних відомств РФ і США приєдналися і інші члени делегації - переговори проходять в розширеному форматі.

Первые кадры с расширенных переговоров Президентов России и США Владимира Путина и Джозефа Байдена РИА Новости

Posted by Russian Foreign Ministry - МИД России on Wednesday, June 16, 2021

16:25 Переговори Байдена і Путіна у вузькому колі (за участю Блінкена і Лаврова) завершилися, до саміту приєдналися інші члени делегацій.

15:37 Переговори Байдена і Путіна тривають вже годину. На 18:00 (за Києвом) запланована підсумкова прес-конференція Путіна, Байден має звернутися до преси, попередньо, о 19:00.

14:37 Зустріч двох лідерів почалася. Путін у відкритій частині висловив надію на продуктивність зустрічі. Байден, в свою чергу зазначив, що хоче визначити загальні питання взаємодії і зрозуміти ті сфери, в яких їх погляди розходяться. На зустрічі також присутні Блінкен і Лавров.

14:28 Байден, Путін і президент Швейцарії вийшли до журналістів, після вітальної промови президент Швейцарії залишив лідерів США і Росії для проведення двосторонніх переговорів. Байден і Путін потиснули один одному руки і вирушили на переговори.

Зустріч Байдена і Путіна в Женеві: що відомо

14:20 Байден прибув на віллу, його також зустрів президент Швейцарії.

14:15 Кортеж Байдена рухається до вілли Ла Гранж, де в найближчі хвилини він зустрінеться з Путіним.

14:05 Путін прибув на женевську віллу Ла Гранж, його зустрічає президент Швейцарії.

13:30 Путін прилетів до Женеви.

13:08 Частина російської делегації прибула на переговори.

13:05 Зустріч лідерів поділена на кілька блоків. Так, спочатку Байден і Путін проведуть переговори, до участі в яких залучать держсекретаря США Ентоні Блінкена і міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. Після цього зустріч розшириться, і в ній візьмуть участь по п'ять офіційних осіб з кожного боку.

До Байдена, крім Блінкена, приєднаються радник з національної безпеки Джейк Салліван, заступник державного секретаря з політичних питань Вікторія Нуланд, головний радник Ради національної безпеки по Росії Ерік Грін, а також Джон Салліван, посол США в Росії, який покинув Москву в квітні на тлі загострення напруженості.

12:50 Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що за підсумками переговорів Путіна і Байдена можуть бути прийняті спільні документи, але не підписні.

11:40 Журналісти показали, де буде проходити зустріч Байдена і Путіна. Саміт лідерів США і Росії почнеться о 14:35 (за Києвом) і може тривати близько п'яти годин.

11:10 Президент РФ Володимир Путін вже вилетів до Женеви на зустріч з президентом США Джо Байденом. Американський лідер, як відомо, прибув до Женеви вчора ввечері.

Що відомо станом на 9:00:

  • У Женеві вступили в силу підвищені заходи безпеки через проведення саміту РФ-США. Перекрито доступ транспорту та пішоходів на набережні Женевського озера, міст Монблан, а також в парк Ла-Гранж.
  • О 14:35 починається двостороння зустріч Путін - Байден.
  • Саміт триватиме 4-5 годин і буде складатися з вузької частини і двох розширених з перервою на чай-каву.
  • Байден прилетів в Женеву.
  • У Кремлі заявили, що Путін і Байден переговорять віч-на-віч, якщо вважатимуть за потрібне.
  • У РФ заявили, що Путін в розмові з Байденом може позначити позицію Росії щодо вступу України в НАТО.

Де і коли пройде зустріч

Зустріч Байдена і Путіна пройде на женевській віллі La Grange. Сама зустріч розпочнеться о 13:00 за місцевим часом (14:00 за Києвом). Очікується, що першим на віллу прибуде Путін, якого зустріне президент Швейцарії Гі Пармелен, потім приїде Байден.

Саміт розпочнеться після церемонії фотографування та виступу Пармалена.

Як проходитимуть переговори

Зустріч складатиметься з трьох частин - спочатку буде бесіда у вузькому і розширеному складах, далі запланована перерва на чай, після чого переговори продовжаться. Передбачається, що зустріч триватиме близько п'яти годин.

Відомо, що після саміту президенти Росії і США окремо виступлять на прес-конференціях.

Хто увійшов до делегацій

На переговорах у вузькому складі крім Байдена і Путіна будуть присутні держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Зустріч супроводжуватимуть кілька перекладачів.

Переговори в розширеному складі йтимуть через синхрон. З російського боку в них додатково візьмуть участь помічник президента Юрій Ушаков, прес-секретар президента Дмитро Пєсков, посол Росії в США Анатолій Антонов, глава Генштабу Валерій Герасимов, заступник голови МЗС Сергій Рябков і спеціальний представник з сирійського врегулювання Олександр Лаврентьєв.

Теми саміту

Порядок денний зустрічі Байдена і Путіна вже погоджений. Вони обговорять двосторонні відносини, питання стратегічної стабільності, кібербезпеку, клімат і Арктику.

Також темами переговорів будуть регіональні проблеми на Близькому Сході, Сирії, Лівії, Афганістані, Корейському півострові, Нагірному Карабасі та Україні. Не виключено, що можуть бути порушені питання Білорусі та ситуації з опозиціонером Олексієм Навальним.

Заяви про Україну напередодні саміту

Позавчора після саміту НАТО президент США Джо Байден заявив, що війна на Донбасі не завадить Україні стати частиною Альянсу. Водночас він підкреслив, що головною перешкодою є корупція.

А на самому саміті НАТО була прийнята декларація, в якій Росію закликають припинити підтримку бойовиків на Донбасі, порушення прав в окупованому Криму і знизити ескалацію на кордонах з Україною.

Російський президент Володимир Путін у свою чергу звинуватив Київ у стягуванні військ на Донбас, а також заявив, що вступ України до НАТО є "червоною лінією" для Москви. Генеральний секретар Єнс Столтенберг нагадав йому, що Росія не має жодного права голосу в питанні вступу України до НАТО.

Чого сторони чекають від зустрічі

Байден заявив, що зустріч стане перевіркою досягнутих раніше домовленостей з Росією. Він підкреслив, що не шукає конфлікту, але готовий дати відсіч, якщо Москва продовжить шкідливу діяльність, наприклад, в кіберсфері.

У той же час в Росії не чекають, що на зустрічі вдасться досягти якихось проривних домовленостей. У Кремлі підкреслили, що не мають на цей рахунок ілюзій.

Не перша зустріч

Нинішній саміт Байдена і Путіна буде першим на рівні президентів, але особисто вони зустрічалися і раніше. Зокрема, 10 березня 2011 року Байден на посаді віце-президента США зустрічався з Путіним, коли той був прем'єр-міністром Росії.