ua en ru

Світовий банк прогнозує економіці Росії затяжну рецесію

Світовий банк прогнозує економіці Росії затяжну рецесію

Згідно з прогнозом Світового банку, економіка Росії в 2015 році скоротиться на 3,8%, а в 2016 році - на 0,3%. Про це йдеться у доповіді Світового банку про економіку РФ, передає Deutsche Welle.

Рівень споживання в Росії в 2015-2016 роках знизиться до від'ємних значень вперше за останні шість років.

На думку аналітиків, головними причинами уповільнення зростання російської економіки в 2014 році стали різке падіння цін на нафту, невизначеність геополітичної ситуації та економічні санкції. Однак, незважаючи на поєднання негативних факторів, Росії поки вдалося уникнути рецесії.

"Головний шок - падіння цін на нафту - почав впливати на економіку лише в останньому кварталі минулого року, і його наслідки, мабуть, з більшою силою виявляться в 2015 і 2016 році", - пояснила основний автор доповіді Біргіт Хансль, додавши при цьому, що влада РФ змогли прийняти своєчасні заходи для стабілізації економіки.

У документі також вказується, що вплив санкцій на економіку буде зберігатися досить довго. "У перспективі буде необхідно знайти способи адаптації до ризиків, обумовлених нижчою ціною на нафту і зберігаються економічними санкціями", - підкреслив директор і постійний представник Світового банку в РФ Міхал Рутковський. Крім того, основним ризиком для економічного зростання у середньостроковій перспективі стане зберігається дефіцит інвестицій і доступних кредитних ресурсів, говориться в доповіді.

Раніше глибоку рецесію російської економіки прогнозувало рейтингове агентство Fitch.

Нагадаємо, головний редактор Bloomberg News Метью Уінклер заявив, що економіка РФ відновлюється всупереч санкціям.