ua en ru

ВР спростила реєстрацію бізнесу

ВР спростила реєстрацію бізнесу Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 247 депутатів ВРУ

Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект № 2983 "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань". За відповідне рішення проголосували 247 нардепів, передає кореспондент РБК-України.

З набранням чинності цим законом, закон "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" визнається таким, що втратив чинність.

Законопроект спрямований на оптимізацію витрат державних коштів, які спрямовуються на забезпечення функціонування майже тотожних реєстрів (Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, Єдиного ліцензійного реєстру, Реєстру документів дозвільного характеру, Єдиного реєстру громадських формувань та Реєстру громадських об’єднань, Єдиний реєстр підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство).

Зокрема, закон передбачає передачу органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам, банкам повноважень з надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців.

Так, запроваджуються: можливість подання електронних документів для проведення всіх реєстраційних дій; скорочення переліку документів, що подаються для державної реєстрації (у тому числі за рахунок їх отримання в електронній формі від державних органів); скорочення переліку адміністративних послуг за рахунок скасування щорічного підтвердження та щорічної подачі фінзвітності (буде отримуватись з відомчого реєстру органу статистики); скасування паперових виписок та установчих документів та запровадження їх отримання в електронному вигляді через Портал електронних сервісів.

Також передбачається створення єдиного реєстру на базі Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, Єдиного ліцензійного реєстру, Реєстру документів дозвільного характеру, Єдиного реєстру громадських формувань, Реєстру громадських об’єднань та Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство.

Нагадаємо, 25 листопада 2015 року Верховна Рада України підтримала у другому читанні законопроект №1674 "Про внесення змін до закону України "Про Митний тариф України" щодо скасування ввізного мита на електромобілі".