ua en ru

ВР дозволила НБУ не визнавати банки неплатоспроможними за порушення нормативів через девальвацію гривні

ВР дозволила НБУ не визнавати банки неплатоспроможними за порушення нормативів через девальвацію гривні Фото: ВРУ

За відповідний законопроект №2449-Д проголосували 239 депутатів Ради

Верховна Рада України (ВРУ) дозволила Національному банку України (НБУ) не визнавати банки неплатоспроможними за порушення нормативів у зв'язку з девальвацією гривні. За відповідний законопроект №2449-д проголосували 239 депутатів Ради.

Таким чином, НБУ отримав право не відносити банк до категорії проблемних та неплатоспроможних, якщо зменшення регулятивного капіталу, значення нормативу достатності регулятивного капіталу, нормативів поточної та короткострокової ліквідності, збільшення обсягу негативно класифікованих активів банку були викликані девальвацією гривні.

Як повідомляє НБУ, даний законопроект - один із заходів, передбачених Комплексною програмою розвитку фінансового сектору до 2020 року, прийнятої навесні цього року, а його дія спрямована на стабілізацію роботи банківської системи України та посиленню захисту прав інших кредиторів банків.

Крім того, Нацбанк відзначає, що в подальшому законопроект дозволить мінімізувати вплив складної економічної ситуації на діяльність банків та пов'язаних з цим негативних явищ, викликаних девальвацією національної валюти та втратою довіри з боку вкладників.

Нагадаємо, раніше ВРУ обмежила внесення змін у закон про держбюджет.