ua en ru

ВР надала Кабміну право вводити економічні санкції проти РФ

ВР надала Кабміну право вводити економічні санкції проти РФ Фото: прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк

Як повідомлялося, РФ з 1 січня 2016 року вводить санкції проти України

Верховна Рада України (ВРУ) надала Кабінету міністрів право запроваджувати заходи у відповідь на дискримінаційні дії країн-агресорів і/або окупантів. Даний законопроект №3704 від 23 грудня в першому читанні за основу і в цілому підтримав 291 нардеп, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тільки Росія заявила про вихід із зони вільної торгівлі. Більш того, ця заява є незаконним і не відповідає міжнародним договорам. Ні Казахстан, ні Білорусь такої заяви не зробили. Саме тому Росія отримає відповідь від українського уряду у вигляді торгового ембарго і дзеркальних санкцій проти російських товарів", - сказав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, презентуючи законопроект у стінах парламенту.

Згідно пояснювальній записці, у разі, якщо дискримінаційні та/або недружні дії відносно України застосовуються державою, визнаним парламентом державою-агресором і/або державою окупантом, заходи, такі як застосування повної чи часткової заборони на торгівлю; позбавлення режиму найбільшого сприяння або пільгового спеціального режиму; запровадження спеціального мита; запровадження режиму ліцензування зовнішньоекономічних операцій; встановлення квот та інші заходи, передбачені законами та міжнародними договорами України, можуть застосовуватися за рішенням уряду

Крім того, згідно із законом, встановлюються додаткові заходи, до яких може вдатися Кабмін, а саме, заборона зовнішньоекономічних операцій або встановлення обмеження на їх здійснення; скасування тарифних пільг (тарифних преференцій) щодо ставок митного тарифу України шляхом призупинення звільнення від оподаткування ввізним митом, застосування пільгових або повних ставок ввізного мита або скасування тарифних квот.

Підкреслюється, що рішення про застосування заходів у відповідь на дії держави-агресора та/або держави-окупанта повинно містити строк їх застосування, крім випадків застосування заходів, що призводять до припинення прав, та інших заходів, які за змістом не можуть застосовуватися тимчасово.

Напередодні, вчора, 23 грудня, Кабінет міністрів України звернувся до Верховної Ради України з пропозицією дозволити йому вводити економічні санкції проти Росії.

Нагадаємо, премьер-міністр України Арсеній Яценюк пригрозив Росії відповідними дзеркальними заходами, якщо з 1 січня 2016 року РФ введе ембарго на українські товари.

Яценюк також анонсував внесення в Раду відповідного законопроекту. "Ми усвідомлюємо те, що Росія буде вводити проти України торгові обмеження. Ми до цього готові. На кожне російське рішення український уряд буде реагувати дзеркальними санкціями", - сказав прем'єр.

Зазначимо, Росія з 1 січня 2016 року вводить санкції проти України, які включають мита та продуктове ембарго.

"Україна заявила про те, що з початку наступного року починається, якщо говорити прямо, триває імплементація економічної частини угоди про асоціацію з Євросоюзом. В цих умовах нам потрібно захищати свій ринок і наших виробників і не допустити ввезення під виглядом українських товарів з інших країн. На практиці це означає, що з 1 січня 2016 року щодо України будуть застосовуватися ввізні мита, передбачені єдиним митним тарифом Євразійського економічного союзу", - заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв.

Раніше також повідомлялося, що США розширили санкції проти Росії. Цей список поповнили 12 осіб, в тому числі уповноважений самопроголошеної "Луганської народної республіки" на переговорах у Мінську Владислав Дейнего, екс-глава Міністерства внутрішніх справ України Віталій Захарченко, екс-міністр освіти України Дмитро Табачник, заступник генерального директора концерну "Калашников" з комерційних питань Едуард Іоффе та інші.

Крім того, були введені санкції проти 22 юридичних осіб та введені секторальні санкції проти майже 100 юридичних осіб.