ua en ru

ВР планує поновити право на доплати для працюючих у зоні відчуження громадян

ВР планує поновити право на доплати для працюючих у зоні відчуження громадян Фото: Верховна Рада

Такі компенсації мають мінімізувати негативний вплив іонізуючого випромінювання на працівників

Верховна Рада України (ВРУ) планує поновити право громадян, які працюють у зоні відчуження на встановлення доплат в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України. Відповідний проект закону №2524а "Про внесення зміни до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо громадян, які працюють у зоні відчуження)" у першому читанні за основу підтримав 241 нардеп, передає кореспондент РБК-Україна.

Парламентарі кілька разів намагалися проголосувати за прийняття проекту закону в цілому, але не набрали достатню кількість голосів. Однак підготовку документу до другого читання за скороченою процедурою підтримали 228 нардепів.

Так, пропонується внести зміни до закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" доповнивши його статтею 39 щодо встановлення права громадян, які працюють у зоні відчуження на встановлення доплат в порядку та розмірах, визначених урядом.

Відповідно до пояснювальної записки, зазначені виплати отримають 4323 особи, які постійно працюють (перебувають у відрядженні) у зоні відчуження.

Автори проекту закону вважають, що такі компенсації мають мінімізувати негативний вплив іонізуючого випромінювання на працівників, стимулювати залучення кваліфікованих фахівців до виконання робіт з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у зоні відчуження, а саме: забезпечення бар’єрної функції зони відчуження та мінімізація її впливу на населення і довкілля, захист та подальше поводження з радіоактивними відходами, які зберігаються у тимчасових пунктах захоронення, утворених під час ліквідації Чорнобильської катастрофи (1986-1988 рр.), та тих, що утворюються у процесі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, при виведенні з експлуатації її енергоблоків, будівництві безпечного конфайнмента над зруйнованим четвертим енергоблоком та перетворенні його на екологічно безпечну систему.

Нагадаємо, 12 листопада 2015 Верховна Рада України підтримала проект постанови №1477 "Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов'язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи (квітень 2016 року)".