ua en ru

ВР планує продовжити мораторій на перевірки бізнесу до липня 2016

ВР планує продовжити мораторій на перевірки бізнесу до липня 2016 Фото: Верховна Рада

Голосів на ухвалення законопроекту в цілому не назбиралося

Верховна Рада України (ВР) планує встановити повне обмеження на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) до 30 червня 2016 року (крім проведення планових заходів Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України в частині перевірки безпечності та якості харчових продуктів). Відповідний проект закону №3153 "Про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" в першому читанні за основу підтримали 247 нардепів.

За ухвалення закону в цілому проголосували всього 200 нардепів.

Скорочену підготовку проекту закону до другого читання підтримали 214 нардепів при мінімально необхідних 226.

Законопроектом вводяться обмеження на позапланову перевірку, яка може бути проведена лише на підставі обґрунтованого звернення фізичної особи про порушення суб'єктом господарювання її законних прав. Таке звернення повинно бути розглянуто та погоджено ГРС (Державною реєстраційною службою).

Таким чином для громадян забезпечується можливість захисту своїх прав у разі їх порушення. Одночасно запроваджується механізм захисту бізнесу від необґрунтованих перевірок контролюючими органами. Також законодавчою ініціативою передбачена повна публічність механізму узгодження ГРС і обов'язкова вимога до початку проведення заходів державного нагляду оприлюднити на офіційному веб-сайті ДРС дозвіл на їх проведення.

Документом передбачається залишити також можливість проведення органами державного нагляду (контролю) позапланових перевірок з дозволу Кабінету міністрів України; за письмовою заявою суб'єкта господарювання у відповідний орган державного нагляду (контролю) про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за його бажанням; за рішенням суду.

Для ефективної роботи запропонованого обмеження державного контролю та недопущення виникнення негативних наслідків, а також для прискорення реформування/оптимізації існуючих органів нагляду в зазначені законодавчої ініціативи закладені ряд винятків. Під мораторій не підпадають:
1) органи, діяльність яких значно не впливає на малий та середній бізнес;
2) органи, порядок перевірок яких вже був реформований окремим Законом;
3) органи, які вже пройшли внутрішнє реформування.

Проектом закону визначається перелік таких органів.

Нагадаємо, ВР має намір створити інтегровану автоматизовану систему державного нагляду (контролю) з інформацією про вжиті заходи. Відповідний проект закону №2531а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері державного нагляду (контролю)" в першому читанні за основу підтримали 238 нардепів.