ua en ru

ВООЗ підтвердила спалах поліомієліту в Україні

ВООЗ підтвердила спалах поліомієліту в Україні Фото: у МОЗ нагадали, що в Україні є вакцина від поліомієліту

Два випадки захворювання дітей поліомієлітом прирівнюються до спалаху захворювання

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) підтвердила спалах поліомієліту в Україні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства охорони здоров'я України.

"Сертифікована лабораторія ВООЗ підтвердила, що захворювання двох дітей на Закарпатті було викликане вірусом похідним від вакцинного штаму, і підтверджена циркуляція вірусу, що згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами прирівнюється до спалаху поліомієліту", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що циркуляція такого вірусу ставить під загрозу усіх нещеплених дітей в Україні. Було прийнято рішення про створення Оперативного штабу з реагування та протидії поширенню захворювання, куди запрошені представники міжнародних організацій ВООЗ і ЮНІСЕФ.

Як повідомляють у Моз, випадки циркуляції вірусу поліомієліту похідного вакцинного штаму є рідкісними, однак очікуваними в країнах з великою кількістю невакцинованих груп населення. При цьому рівень охоплення вакцинацією дітей проти поліо в Україні є вкрай низьким - за минулий рік лише 49%, за перше півріччя цього року - 14,1%.

Моз підкреслив, що вакцина для вакцинації вже є в Україні. Урядом Канади за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) закуплено 3,7 млн доз вакцини проти поліомієліту. Перша партія вакцини (ОПВ - 1,5 млн доз) вже надійшла в Україну, друга партія повинна надійти найближчим часом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Закарпатській області зафіксовано два випадки поліомієліту серед дітей 4 років і 10 місяців. Хворі діти не були вакциновані.