ua en ru

Війна в Сирії: Обама назвав дії РФ "рецептом катастрофи"

Війна в Сирії: Обама назвав дії РФ "рецептом катастрофи" Фото: Барак Обама

На думку Президента США, сирійську проблему неможливо вирішити одним військовим втручанням

Росія опиниться "у трясовині" в тому випадку, якщо буде надавати військову допомогу Президенту Сирії Башару Асаду. Про це заявив Президент США Барак Обама, передає Bloomberg.

Як зазначається, американський лідер вперше прокоментував сирійську кризу після того, як Москва почала завдавати авіаудари по "Ісламській державі".

За словами Обами, Росія була змушена втрутитися в сирійський конфлікт через "слабкість" Асада. "Його (Президента Росії Володимира Путіна, - ред.) клієнт посипався, просто постачати йому зброю і гроші вже недостатньо", - заявив Президент США. Обама висловив думку, що Асад досі утримався на своїй посаді завдяки підтримці Ірану та Росії. "Врешті-решт режим Асада впаде", - спрогнозував він.

Президент США вважає поточні дії Росії в Сирії "рецептом катастрофи", оскільки вони йдуть врозріз з американською стратегією. "Ми не готові співпрацювати з російською військовою кампанією, якщо мета - знищити всіх, хто не згоден з Асадом", - зазначив Обама. Він припустив, що для Володимира Путіна немає різниці між так званою помірної опозицією і ісламістами.

Американський лідер наголосив, що США "відкидають російську теорію, згідно з якою терористи - це всі, хто виступають проти Асада". Президент США також припустив, що російські авіаудари можуть призвести до того, що "Ісламська держава" стане тільки сильнішою.

На думку Обами, сирійську проблему неможливо вирішити одним військовим втручанням. "Якщо ми не зможемо домогтися того, щоб місцеві сили погодилися якимось чином співіснувати разом, жодне військове втручання США не вирішить проблему", - пояснив він, уточнивши, що такого висновку Вашингтон дійшов виходячи з досвіду "за минулі 10, 12, 13 років".

Водночас американський Президент наголосив, що готовий працювати з Путіним для політичного врегулювання в Сирії. За його словами, він повідомив про це російському Президенту на зустрічі в Нью-Йорку, куди Путін приїжджав для виступу на ювілейній Генасамблеї ООН. "Я сказав йому, що готовий працювати з Росією, якщо він виступить брокером з організації перехідного процесу по зміні влади в Сирії", - розповів Обама.

При цьому Президент США уточнив, що Вашингтон не збирається вступати з Москвою в "опосередковану війну" в Сирії. За його словами, для США "вигідно, щоб Росія була відповідальним, ефективним учасником світової політики, який би розділив з нами вантаж відповідальності".

Нагадаємо, раніше Росія виключила об'єднання з коаліцією на чолі зі США. Крім того, РФ допускає участь у війні в Іраку.