ua en ru

ВМС не пустили військові кораблі РФ в територіальні води України

ВМС не пустили військові кораблі РФ в територіальні води України Фото: корабель РФ "Ладний"

Кораблі Чорноморського Флоту РФ виявляють зайву увагу до українсько-американських навчань

Військово-морські сили (ВМС) спільно з прикордонниками не пустили військові кораблі Російської Федерації "Ладний" та "Суздалец" в територіальні води України. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства оборони України.

"В ході українсько-американського навчання "Сі Бриз - 2015" Військово-Морські Сили Збройних Сил України виявили в безпосередній близькості від територіальних вод і морської (виключної) економічній зоні України і кораблі Чорноморського флоту: сторожовий корабель "Ладний" та малий протичовновий корабель "Суздалец". Обидві одиниці ЧФ РФ вже не перший день проявляють неприховану цікавість до заходів, які проводять учасники міжнародного навчання", - йдеться в повідомленні.

Щоб не допустити перетин морської ділянки державного кордону, в море вийшли чергові сили ВМС ЗС України, цілі ідентифікувала піднята в небо морська авіація. Крім того, підрозділи військ берегової оборони вели спостереження за російськими кораблями.

Відзначається, що за останні три місяці сторожовий корабель російського Чорноморського Флоту "Ладний" вже вдруге опинився поруч з територіальними водами України. Так, 4 червня 2015 р. цей корабель вже знаходився в безпосередній близькості від української морської ділянки кордону. Тоді російський корабель знаходився на рекомендованому шляху цивільних суден, що становило загрозу безпеці мореплавання. "Ладний" відійшов тільки після того, як українські військові моряки і прикордонники "натякнули" йому на це своїми рішучими діями.

Командування ВМС стурбоване тим, що поряд з українськими берегами і кораблями країн-учасниць курсує 35-річний корабель "Ладний".

"Саме те, що "відзначився" в останню неділю липня цього року на параді в Севастопольській бухті, коли випущена ним ракета розвалилася на частини і тільки випадково ніхто не постраждав. В умовах, коли поруч здійснюється інтенсивне судноплавство, це надто великий ризик для безпеки цивільних суден і кораблів-учасників навчання", - зазначили в Міноборони.