ua en ru

ВГСУ постановив стягнути близько 1 млрд грн з компаній братів Клюєвих

ПАТ "Актив-Страхування" та ПАТ "Завод напівпровідників" мають солідарно сплатити "Державному експортно-імпортному банку України" кредитну заборгованість на суму 989,37 млн грн. Таке рішення прийняв Вищий господарський суд України.

Суд встановив, що в 2009-2010 рр. "Укрексімбанк" та "Завод напівпровідників" в рамках генеральної угоди уклали сім кредитних договорів.

З метою забезпечення повернення кредиту в 2009 р. був укладений договір поруки, за якими "Актив-Страхування" поручилося солідарно відповідати за своєчасне та повне виконання позичальником своїх зобов'язань.

В березні 2009 р. було узгоджено, що сума генеральної угоди складе в еквіваленті 150 млн євро, в травні 2010 р. сторони поруки підписали додаткову угоду, за якої кредитна лінія була збільшена до 230 млн євро. Підписані кредитні угоди мали різний строк повернення, самий пізній - березень 2017 р.

В червні 2014 р. держбанк звернувся до господарського суду з позовом, в якому вказав, що позичальник прострочив виплату кредиту за договором №4, строк погашення якого закінчився в березні 2014 р. Крім того, позичальник заборгував по відсоткам та комісії. Загальна сума боргу на 17 жовтня 2014 р. склала 16,99 млн євро, 25,46 млн дол., та 34,73 млн грн. За сьогоднішнім курсом НБУ, це дорівнює 989,37 млн грн.

Господарський та апеляційний суди позов "Укрексімбанку" задовольнили. В тому числі через те, що позичальник та поручитель не робили спроб погасити свій борг.

Під час розгляду справи колегія ВГСУ в складі головуючої Нині Кочерової та суддів Неоніли Мележик і Василя Саранюка зазначила, що не бере до розгляду аргументи "Актив-Страхування", що в іншій справі ВГСУ кілька днів тому скасував договір поруки за генеральною угодою "Укрексімбанка" та "Завода напівпровідників". Суд вказав, що в питанні поруки скасовано тільки рішення судів першої інстанції, але сама порука не скасована. Більш того, встановив суд, навіть в разі задоволення позову "Актив-Страхування" і припинення дії договору поруки, "Укрексімбанк" матиме можливість оскаржити це рішення в суді.

Нагадаємо, "Завод напівпровідників" та "Актив-Страхування" підконтрольні братам Сергію та Андрію Клюєвим. 2 червня Вищий господарський суд задовольнив скаргу "Актив-Страхування" та скасував рішення судів першої інстанції, які визнавали договір поруки від березня 2009 року по генеральній угоді на кредит в 230 млн євро дійсним. Цією справою у ВГСУ займались головуючий суддя Євсіков О.О., судді Кролевець О.А., та Попікова О.В. (доповідач у справі).

Це рішення було прийнято за день до зняття з Сергія Клюєва депутатської недоторканості за поданням Генпрокуратури, яка підозрює його у незаконній приватизації 74,99% акцій ВАТ "Завод напівпровідників". Після зняття недоторканності Сергій Клюєв зник.

В квітні в 2014 році МВС оголосила про розшук брата Сергія Клюєва - Андрія, який під час Євромайдану очолював РНБО. В Генеральній прокуратурі раніше заявляли, що Андрій Клюєв в березні 2009 року маючи статус народного депутата сприяв отриманню кредиту на суму 150 млн євро на користь "Завода напівпровідників". При цьому отриманий кредит був забезпечений неліквідним обладнанням, що створювало високі ризики неповернення позики.