ua en ru

Мовлення телеканалу "UA:Перший" відключили за борги, - Аласанія

Мовлення телеканалу "UA:Перший" відключили за борги, - Аласанія Фото: Зураб Аласанія (РБК-Україна)

Аласанія сприймає цю ситуацію, як тиск на ЗМІ

Державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення вранці 25 вересня відключив мовлення телеканалу "UA:Перший" за борги. Про це повідомив глава правліня "Національної суспільної телерадіокомпанії України" Зураб Аласанія у коментарі РБК-Україна.

За його словами, на сьогоднішній день борг НСТУ перед концерном РРТ, за 10 місяців, 69 млн грн.

"РРТ відключив сигнал, так як вимагає оплату за розповсюдження сигналу. Концерн РРТ сам під загрозою відключення від енергомережі, через борги. А якщо їх відключать, тоді пропаде сигнал всіх каналів", - зазначив Аласанія.

Аласанія сприймає цю ситуацію, як тиск на ЗМІ. Концерн РРТ знаходиться під безпосереднім керівництвом державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, яку очолює Леонід Євдоченко.

"І його позиція, відключити нас від сигналу", - сказав Аласанія.

Інформацію про відключення мовлення "UA:Перший" підтвердили і в офіційному листі Концерну РРТ, що був направлений до ПАТ НСТУ 24 вересня 2018 року.

"З огляду на зростання заборгованості Концерн РРТ змушений припинити трансляцію телеканалу "UA:Перший" з 25 вересня 2018 року", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 16 червня 2018 року аналогову трансляцію телеканалу "UA: Перший" через передавачі у містах Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів відключили за борги.

Повідомлялося, що що із квітня 2018 року грошей на оплату трансляції в бюджеті, виділеному Верховною радою Суспільному, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед РРТ у 75,12 млн гривень.

Також зазначається, що для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 340 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в паспорті бюджетної програми 51 млн грн.

Раніше, у червні 2017 року, міністр інформаційної політики України Юрій Стець повідомляв, що Японія виділила 4 млн доларів (400 млн єн) на розвиток суспільного мовлення в Україні.