ua en ru

Угорщина висилатиме біженців назад, - Орбан

Угорщина висилатиме біженців назад, - Орбан Фото: Віктор Орбан

Орбан допустив "загибель" Європи через наплив мігрантів

Угорщина надалі буде висилати назад нелегальних біженців. Про це заявив прем'єр-міністр країни Віктор Орбан в інтерв'ю німецькій газеті Bild.

"Вони мають повернутися туди, звідки вони прибули. Ці люди прибувають до нас не з гарячих точок, а з таборів на території держав, що межують із Сирією. Там вони вже були в безпеці", - сказав Орбан.

За словами угорського прем'єра, багато мігрантів приїжджають до Європи не в пошуках безпеки, а в гонитві за життям, яке буде кращим, ніж у таборах для біженців. "Вони хочуть жити по-німецьки, по-шведськи. В особистому плані я, звичайно, можу зрозуміти це. Але потрібно пам'ятати: основоположного права на краще життя не існує, є тільки основне право на безпеку і повагу людської гідності", - наголосив Орбан.

При цьому прем'єр Угорщини знову розкритикував уряд Німеччини за здійснювану ним міграційну політику. "Слід серйозно задуматися про наслідки рішення німецької влади допустити мігрантів до Німеччини. Звістка про це рішення викликала бунт в Угорщині. Мігранти стали вириватися з таборів для біженців і нападати на поліцейських. Вони відмовляються реєструватися, як того вимагають правові норми ЄС", - поскаржився Орбан.

З його слів, раніше Угорщина насилу стримувала ситуацію під контролем, проте коли уряд Німеччини оголосив, що він призупиняє дію правил ЄС, в Угорщині розпочався хаос.

На наступній зустрічі глав урядів країн ЄС Орбан запропонує власний план з урегулювання кризи навколо біженців. Глава угорського уряду сказав, що його план передбачає, зокрема, надання великої фінансової допомоги сусіднім із Сирією державам - Туреччині, Лівану та Йорданії. За його словами, сума допомоги має скласти до 3 млрд євро, але якщо знадобиться, то її потрібно буде збільшити.

На думку Орбана, занадто великий потік мігрантів загрожує Європі загибеллю, при цьому європейські лідери перебувають "у світі мрій" і не мають найменшого уявлення про небезпеку, яку представляють мігранти для ЄС. "Ми говоримо про десятки мільйонів людей: потік із Пакистану, Бангладешу, Малі, Ефіопії та Нігерії безкінечний", - пояснив Орбан.

Раніше, 10 вересня, депутати Європейського парламенту ухвалили резолюцію, згідно з якою між країнами ЄС будуть розподілені 160 тис. біженців.

Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Угорщини оголосив про арешти мігрантів-нелегалів з наступного тижня.

Як повідомлялося, Угорщина має намір із 15 вересня запровадити надзвичайний стан у країні через кризу з напливом біженців.