ua en ru

В Україні набув чинності закон, що передбачає заочний суд над Януковичем

В Україні набув чинності закон, що передбачає заочний суд над Януковичем

В Україні 1 лютого 2015 р. набув чинності закон України № 119-VIII "ПРО внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо невідворотності покарання осіб, які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції". Відповідний закон був офіційно опублікований 31 січня 2015 р. в парламентській газеті "Голос України".

Відповідно до прикінцевих положень, цей закон вступає в силу на наступний день після його опублікування.

Цей закон дозволить провести заочний суд над колишнім Президентом України Віктором Януковичем (на фото) і його оточенням, представники якого ховаються в Росії або в окупованому Криму.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроекти пропонує поширити можливість здійснення спеціального досудового розслідування та спеціального судового провадження (in absentia) стосовно підозрюваних (обвинувачених), які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції.

Проектом передбачається внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, законів України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції", поширивши дію існуючого в Кримінальному процесуальному кодексі інституту "спеціального кримінального провадження" на підозрюваних (обвинувачених), які переховуються на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, та оголошені у розшук.

Крім того, спеціальне досудове розслідування та спеціальне судове провадження здійснюватиметься виключно для осіб, яких оголошено у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала цей законопроект 15 січня 2015 р. За відповідне рішення проголосували 251 нардеп із 226 мінімально необхідних.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 30 січня 2015 р.

Зазначимо, що Генеральна прокуратура України готується до проведення заочного суду над колишнім Президентом України Віктором Януковичем.