ua en ru

Урожай зернових культур в 2015 р. оцінюється на рівні 50 млн тонн, - УКАБ

Вартість посіву ярих зернових цього року може скласти близько 34,9-36,4 млрд гривень в залежності від курсу, за яким закуповувалися виробничі ресурси. У той же час посівні площі під яровими зерновими можуть зменшитися на 9%, а урожай скласти 50,5 млн тонн, передає прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Експерти УКАБ оцінили загальну вартість комплексу оптимальних весняних польових робіт для зернових культур у 64,7-67,4 млрд гривень, з них 54% передбачається для посіву ярих культур. У зв'язку з девальвацією і відсутністю достатньої кількості кредитних ресурсів аграрії відчувають значний брак коштів. Найбільші проблеми відчувають малі та середні виробники, які реалізували велику частину врожаю на початку сезону і не турбувалися про збереження цінності виручки (переведення у валюту, закупівля виробничих ресурсів). Найкраще становище у виробників, орієнтованих на експорт, оскільки девальвація дала їм додаткові переваги і дозволила збільшити виручку в гривневому еквіваленті.

За даними асоціації, нинішні посівні площі під основними ярими зерновими культурами (пшениця, ячмінь і кукурудза) складуть на рівні 6,2 млн га, з яких 68% буде засіяно кукурудзою, 29% ячменем і 3% пшеницею. Щодо минулого року, буде спостерігатися скорочення посівів, зокрема найбільше зменшаться площі під кукурудзою - на 5-10%. Основні зернові культури (озимі та ярі) будуть займати площу 13,7 млн га, що на 2,4% менше минулого року.

"У цьому році ми не очікуємо побачити середній показник врожайності по зерновій групі на рівні минулого і позаминулого років. Найгірший стан перезимівлі, значна нестача коштів, невизначеність погодних умов, а також майбутньої економічної і політичної ситуації не дають нам підстав прогнозувати оптимістичний сценарій. За даними дослідження "Агробарометр 2.0", близько 39% аграріїв відчувають дефіцит мінеральних добрив, зокрема з-за їх високої вартості, а ще 20% готові відмовитися від використання або зменшити внесення ЗЗР. У такому випадку варто прогнозувати середню врожайність на рівні приблизно 3,8 т/га", - повідомив експерт аграрних ринків УКАБ Ігор Остапчук.

За таких умов українські аграрії зберуть близько 50,5 млн тонн основних зернових культур, з яких 20,6 млн. тонн пшениці, 6,4 млн тонн ячменю і 23,4 млн тонн кукурудзи. Проте наголошується, що це лише перший прогноз, який буде піддаватися подальшим коректив в ході польових робіт та у процесі формування і дозрівання врожаю.

Нагадаємо, за словами президента Аграрного союзу України Геннадія Новікова, якщо посівна буде недофінансована, урожай зерна і олійних культур в 2015 р. може бути знижений на 15-20% порівняно з 2014 р.