ua en ru

Помер перший український космонавт Каденюк

Помер перший український космонавт Каденюк Фото: Леонід Каденюк (УНІАН)

Леонід Каденюк помер на 68-му році життя

У Києві помер перший космонавт України Леонід Каденюк. Про це повідомляє УНН з посиланням на оточення Каденюка.

Каденюк помер на 68-му році життя.

"Космонавт раптово помер в парку Царське Село у столиці", - зазначив співрозмовник видання.

Як зазначається, Каденюк помер до приїзду "швидкої допомоги".

Біографія Леоніда Каденюка

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області в сім'ї сільських вчителів. Після закінчення школи вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, отримавши диплом льотчика-інженера за спеціальністю "Пілотування і експлуатація літальних апаратів" працював льотчиком-інструктором.

В серпні 1976 року Каденюк увійшов до складу загону радянських космонавтів групи багаторазової космічної системи "Буран". В 1977 році Каденюк отримав диплом і кваліфікацію льотчика-випробувача, а згодом і космонавта-випробувача.

Каденюк також закінчив літакобудівний факультет Московського авіаційного інституту і пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою "Буран" як його командир. Також пройшов підготовку як командир транспортного корабля "Союз-ТМ".

В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив космічний політ на американському БТКК Columbia місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох.

Каденюк літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному - винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

Каденюк є першим і, на сьогоднішній день єдиним космонавтом України, який здійснив політ у космос, льотчик-випробувач, генерал-майор ВПС України, Герой України, кандидат технічних наук, член МФКО.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Сполучених Штатах Америки у віці 87 років помер астронавт Джон Янг. Астронавт помер 5 січня від ускладнень після пневмонії. Янг двічі літав до Місяця, ступав на його поверхню, а також був командиром шаттла Columbia, перший пілотований політ якого був проведений в 1981 році.