ua en ru

"Укрзалізниця" відсьогодні розпочинає господарську діяльність у новому статусі

"Укрзалізниця" відсьогодні розпочинає господарську діяльність у новому статусі Фото: "Укрзалізниця" відсьогодні розпочинає господарську діяльність у новому статусі

Сьогодні свою господарську діяльність розпочинає нова компанія - Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця"

Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця" відсьогодні, 1 грудня 2015 року, розпочинає свою господарську діяльність. Про це йдеться у повідомленні прес-служби "Укрзалізниці".

"Сьогодні, 1 грудня 2015 року, свою господарську діяльність розпочинає нова компанія - Публічне акціонерне товариство "Українська залізниця", державна реєстрація якої відбулася 21 жовтня 2015 року. Це важливий етап реформування залізничної галузі, який виведе її на новий рівень розвитку та надання клієнтам послуг і сервісу європейської якості", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, з початком господарської діяльності ПАТ "Укрзалізниця" поступово відійде в минуле попередній інститут управління галуззю - Державна адміністрація залізничного транспорту. Передбачається, що у нову компанію будуть переведені співробітники структурних підрозділів і підприємств "Укрзалізниці".

"Також змінять свій статус понад 40 підприємств, які раніше були окремими юридичними особами, тепер вони стануть філіями компанії і працюватимуть у структурі ПАТ "Укрзалізниця". При цьому залізниці України стануть регіональними філіями", - йдеться у повідомленні.

Разом з тим, зазначається, що регіональна структура українських залізниць перебудовуватиметься у вертикально інтегровану. Крім того, нова організаційно-правова форма господарювання дозволить перейти від територіального принципу формування залізничного бізнесу до національного. Зокрема, дозволить за функціональною ознакою створити кілька компаній, що спеціалізуються на певних видах перевезень, вантажних, пасажирських, а також компанію, що займається інфраструктурою.

"Загалом передбачається кілька етапів реформування залізничної галузі. На першому етапі діятиме перехідна структура, побудована за функціональним принципом, - єдина акціонерна компанія з виокремленими за напрямками роботи департаментами. Під час другого етапу, впродовж 2016-2017 років, здійснюватиметься повноцінне виокремлення філій та залежних компаній за основними напрямками роботи. А формування кінцевої структури ПАТ "Укрзалізниця" має відбутися у 2020 році", - повідомляють у прес-службі.

Відзначається також, що восени 2015 року Уряд затвердив Статут товариства та склад правління компанії. Згідно з рішенням Кабінету Міністрів України, до складу правління ПАТ "Укрзалізниця" увійшли: в.о. генерального директора "Укрзалізниці" Олександр Завгородній, директор з корпоративного управління та мотивації персоналу "Укрзалізниці" Оксана Маріна, директор з інфраструктури "Укрзалізниці" Сергій Михальчук, директор з реформування, правової та майнової політики "Укрзалізниці" Євген Кравцов, а також радник Міністра інфраструктури з питань реформування залізничного транспорту Штефан Хофсаесс (Німеччина).

Нагадаємо, Уряд України 21 жовтня 2015 року зареєстрував Публічне акціонерне товариство (ПАТ) "Українська залізниця", створене на базі Державної адміністрації залізничного транспорту України ("Укрзалізниця").