ua en ru

"Укрнафта" до середини листопада підготує пропозицію щодо виплати боргу компанії

"Укрнафта" до середини листопада підготує пропозицію щодо виплати боргу компанії Фото: голова ПАТ "Укрнафта" Марк Роллінс

Розмір податкового боргу становить близько 8 млрд грн

ПАТ "Укрнафта" підготує пропозицію уряду щодо виплати компанією податкового боргу до середини листопада 2015 р. Одним з можливих варіантів вирішення проблеми розглядається взаємозаміна боргів між НАК "Нафтогазом України" і компанією. Про це сьогодні в ході прес-конференції повідомив голова ПАТ "Укрнафта" Марк Роллінс, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми перебуваємо у складній ситуації. Зараз ціна на нафту на низькому рівні в усьому світі. Близько 55 доларів за барель. Це означає, що промисловість зараз не тільки України, але і всього світу переживає важкі часи. Кожна компанія також переживає важкі часи. Всі нафтові компанії переглядають свій бюджет і кожна компанія в світі буде проводити таку політику, яку вони зможуть собі дозволити, тому що ніхто не знає, наскільки довго буде така ціна на нафту. Складно передбачити ціну, це означає, що потрібно підготувати план, який дозволить діяти за різних обставин", - сказав він.

"Ситуація в "Укрнафті" така ж як і в інших компаніях. Ми зараз готуємо план, який буде передбачати діяльність, коли ціна на нафту буде високою і низькою. Зараз я переглядаю ситуацію "Укрнафти", фінансові потоки. Зараз у нас лише достатньо фінансів, щоб задовольнити наші теперішні потреби, в тому числі - зарплати і заборгованість за податками", - додав Роллінс.

За його словами, саме тому він попросив у правління трохи часу для того, щоб вирішити, як бути далі.

"Це складне завдання в тій ситуації, в якій ми перебуваємо. І ми повинні підготувати план, який дозволить нам існувати в цих умовах. Я не хочу підписувати таку угоду з державою, щоб потім треба було його переглядати. Я збираюся зробити офіційну пропозицію уряду до середини листопада і під час підготовки цієї пропозиції, я сподіваюся, буду зустрічатися з представниками податкової", - заявив Роллінс.

Розмір податкового боргу, як зазначив Роллінс, становить близько 8 млрд грн.

"І він буде більше, якщо ми включимо в цей список всі наші штрафи. Тому я визнаю борг в 9,5 млрд грн", - відзначив глава компанії.

Так, Роллінс пропонує рішення проблеми, що склалася шляхом взаємозаміни боргів між НАК "Нафтогазом України" і компанією.

"Буде важко знайти ці гроші протягом короткого часу. Але НАК "Нафтогаз" має великий борг перед "Укрнафтою". Це 10 млрд куб м газу в газовій системі, які не були визнані і за які не повністю заплатили. Я бачу один логічний вихід із ситуації - це взаємозаміна цих боргів", - сказав він.

За його словами вартість газу на даний момент все ще обговорюється.

"Вартість цього газу обговорюється. Є різні можливості оцінити цей газ. В минулому була проведена незалежна оцінка цього газу. Цим керували обидві групи акціонерів, але все одно ще не досягли згоди щодо вартості цього газу. Мені здається, що його вартість значна", - сказав Роллінс.

Нагадаємо, раніше "Нафтогаз" провів нараду з реструктуризації податкового боргу "Укрнафти".