ua en ru

"Укргазвидобування" повністю розрахувалося з держбюджетом по зобов'язаннях за 2015

"Укргазвидобування" повністю розрахувалося з держбюджетом по зобов'язаннях за 2015 Фото: видобуток газу в Україні (ZN.ua)

За звітний 12-місячний період компанія сплатила понад 20 млрд гривень податків, зборів та обов'язкових платежів

ПАТ "Укргазвидобування" повністю розрахувалося з бюджетом, сплативши у 2015 році податків, зборів і обов'язкових платежів у розмірі понад 20 мільярдів гривень, у т. ч. 195 мільйонів гривень розстрочених грошових зобов'язань минулих періодів. Про це сьогодні 31 грудня повідомили у прес-службі компанії.

Як зазначається, це найвищий показник сплати серед найбільших підприємств газодобувної галузі України, що робить ПАТ одним з найбільших платників податків України.

Як відомо, із квітня 2015 року для "Укргазвидобування" діє ставка ренти на видобуток газу в розмірі 70%. Щомісячні рентні платежі УГВ за видобутий газ зросли зі 170 мільйонів гривень у 2014 році до 1,2 мільярда гривень у 2015 році.

Крім того, компанія здійснила значні сплати інших податків і зборів: рента за нафту і конденсат, ПДВ, акцизи тощо, що призвело до радикального збільшення податкового навантаження. Також "Укргазвидобування" повністю виконало виробничі завдання і стабілізувало своє фінансове становище, зокрема, економія на держзакупівлі склала близько 1 мільярда гривень.

"Незважаючи на всі складнощі, пов'язані з обмеженим фінансуванням і високими рентними платами, компанія змогла виконати важливу соціальну функцію надійного постачальника газу українського виробництва для населення. На сьогодні НАК "Нафтогаз України" закрив свою заборгованість перед компанією за газ для споживання населенням, який було реалізовано протягом 2015 року. Таким чином, УГВ змогло закрити всі зобов'язання перед бюджетом України", - цитує голову правління "Укргазвидобування" Олега Прохоренка прес-служба ПАТ.

Надскладним назвали в компанії виконання виробничого завдання щодо забезпечення газом населення у 2015 році в обсязі 12,5 млрд куб. м. "Ситуація ускладнювалася також неможливістю "Нафтогазу" повністю розраховуватися за поставлений газ до початку опалювального сезону. У літній період споживання газу є мінімальним, а за закачаний до підземних сховищ газ НАК отримує розрахунки протягом листопада-грудня і після цього вже розраховується повною мірою з "Укргазвидобуванням", - зазначили в ПАТ.

Нагадаємо, вчора "Нафтогаз" заявив про повний розрахунок з "Укргазвидобуванням" за газ, придбаний у видобувного підприємства у 2015 році, а також про відсутність простроченої заборгованості перед ПАТ.

За прогнозом компанії, у 2016 році "Укргазвидобування" планує заплатити до держскарбниці 30 млрд гривень податків.