ua en ru

Українці за півроку перерахували до держбюджету майже 4,1 млрд грн військового збору, - ДФС

Українці за півроку перерахували до держбюджету майже 4,1 млрд грн військового збору, - ДФС Фото: військовий збір в Україні

Надходження за червень склали близько 800 млн грн

Українські платники податків у червні сплатили до державного бюджету 796,6 млн грн військового збору, в цілому за перше півріччя 2015 р. - 4 млрд 99,7 млн ​​грн. Про це повідомили у прес-службі Державної фіскальної служби України.

Зазначимо, що військовий збір в Україні запроваджено із 3 серпня 2014 р. Ставка цього податку становить 1,5% від об'єкта оподаткування. Його платниками є фізичні особи - резиденти і нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету є роботодавці, які виплачують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків, і податкові агенти - для оподатковуваних інших доходів із джерела їх походження в Україні.

Військовим збором оподатковуються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв'язку із трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу у державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри.

Оподаткуванню військовим збором підлягають також доходи, які платник отримав за цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті прийому-передачі виконаних робіт (наданих послуг). У цьому випадку відповідальною особою за нарахування та сплату збору до бюджету є податковий агент, який зобов'язаний забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та у спосіб, як визначено статтею 176 Податкового кодексу.

Нагадаємо, 12 травня 2015 р. Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору", який набув чинності 11 червня. Документом звільнено від оподаткування військовим збором доходи від операцій з купівлі/продажу валюти.

На початку липня Президент України Петро Порошенко схвалив скасування 1,5% військового збору із зарплати учасників АТО.

За 2014 р. військовий збір приніс до держбюджету 2,5 млрд грн.