ua en ru

В українському порту намагалися розвантажити 5,8 тис. т палива без розмитнення, - нардеп

В українському порту намагалися розвантажити 5,8 тис. т палива без розмитнення, - нардеп Фото: Антон Геращенко

Збитки для держбюджету України могли скласти 23 млн грн

Судно Adriatik Mariner намагалося розвантажити в українському порту 5,8 тис. т палива без розмитнення. Про це заявив під час прес-конференції народний депутат України від "Народного фронту" Антон Геращенко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Судно Adriatik Mariner, воно минулої п'ятниці зайшло в територіальні води України, везучи на собі 5800 т дизельного палива. Це судно завантажила це паливо в порту Феодосія, зайшовши туди без дозволу з боку України. І люди, які організовували цю процедуру, хотіли розвантажити це паливо в Україні, не сплачуючи ні копійки за його розмитнення", - повідомив Геращенко.

Він зазначив, що існують сотні схожих фактів порушення прикордонного режиму України, але є тільки один факт притягнення до відповідальності капітанів суден і судновласників.

"Є стаття 332-1 Кримінального кодексу. Вона називається "Порушення прикордонного режиму України". Кожен корабель, який заходить в Крим без дозволу держави України, є порушником нашого кордону. Це корабель, як і сотні інших кораблів, що заходили в Крим, а потім потрапляли на територію України, повинні були бути затримані, заарештовані, капітани цих суден, судновласники притягнуті до кримінальної відповідальності за те, що вона порушили режим України. Після чого ці кораблі повинні були конфисковаться і продаватися з молотка. Фактів заходів суден у Крим є сотні. Фактів притягнення до відповідальності: капітанів таких судів та конфіскацію цих судів - аж один", - повідомив Геращенко.

Він додав, що вище керівництво Служби безпеки України "кришує" контрабанду пального в Україну.

"Коли танкер Adriatik Mariner потрапив в економічну зону України, чесні співробітники СБУ, які до мене звернулися, затримали даний танкер. Після чого почалися дзвінки з високих кабінетів у Києві. Великі обсяги контрабанди палива в Україні, завдяки яким сотні мільйонів гривень, а може й мільярди, проходять повз бюджет, "кришуються" у вищих кабінетах керівників Служби безпеки України", - заявив Геращенко.

У той же час нардеп підкреслив, що мова йде не про голову СБУ Валентина Наливайченка.

Нагадаємо, за відвідування Криму Україна буде домагатися арешту 69 суден.