ua en ru

В Україні другий місяць поспіль дефляція, - Держстат

В Україні другий місяць поспіль дефляція, - Держстат Фото: у порівнянні з серпнем 2014 р. ціни виросли на 52,8%.

За 8 місяців ціни в Україні зросли на 38,2%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, Севастополя та частині зони проведення антитерористичної операції) у серпні була зафіксована дефляція 0,8% проти дефляції 1% місяцем раніше. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).

При цьому, порівняно з груднем 2014 р. ціни зросли на 38,2%, а порівняно з серпнем 2014 р. - на 52,8%.

Як пояснюють у Держстату, на споживчому ринку в серпні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,7%. Найбільше (на 17,2% та 16,2%) подешевшали фрукти та овочі. Крім того, на 2,5% знизилися ціни на рис, на 0,5-0,3% - макаронні вироби, продукти переробки зернових, рибу та продукти з риби, хліб. Водночас на 3,6-1,0% подорожчали сало, м'ясо та м'ясопродукти, яйця, цукор, молоко та молочні продукти, безалкогольні напої.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 1,1%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,2% відбулося головним чином за рахунок підвищення цін на оренду житла (на 1,2%) та квартирної плати (на 0,6%).

Ціни у сфері охорони здоров'я підвищилися на 0,4%, що насамперед спричинено зростанням цін на послуги лікарень та амбулаторні послуги на 1,1% та 0,9% відповідно.

Водночас, пояснюють у Держстаті, зниження цін на транспорт у цілому на 0,3% пов'язано зі здешевленням палива та мастил на 1,1%. Водночас на 0,3% подорожчали автомобілі та транспортні послуги.

Нагадаємо, у липні Держстат вперше приблизно за 2 роки зафіксував місячну дефляцію в Україні.