ua en ru

В Україні створять агентство з активів, отриманих корупційним шляхом

В Україні створять агентство з активів, отриманих корупційним шляхом Фото: Віталій Касько

Даний законопроект був схвалений урядом для направлення в Раду

В Україні створять новий спеціалізований орган - Національне агентство України з питань розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів. Про це повідомили на брифінгу перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова і заступник генерального прокурора України Віталій Касько, передає прес-служба ГПУ.

Відповідний проект закону розроблено Генпрокуратурою і Мін'юстом спільно з антикорупційними експертами.

За словами Віталія Касько, агентство по розшуку активів істотно спростить роботу слідчого. Буде достатньо направити одне звернення до Національному агентству, і протягом трьох діб там нададуть вичерпну інформацію про всі активи, які належать тій або іншій особі в Україні. Якщо потрібно отримати інформацію про активи за кордоном, агентство буде мати можливість у спрощеному порядку отримати її від аналогічних зарубіжних органів.

Касько також зазначив, що схожі органи по розшуку та/або управління активами існують у всіх країнах ЄС.

Як зазначили учасники брифінгу, новий орган буде наділений функціями пошуку і управління арештованим майном, тому ніяк не буде перетинатися і дублювати діяльність правоохоронних органів, а навпаки допомагати їм. Також планується, що агентство буде підзвітним Верховній Раді та Кабінету міністрів і буде мати статус центрального органу виконавчої влади з особливим статусом. Керівника структури буде вибирати незалежна конкурсна комісія, а призначати Кабмін за поданням прем'єр-міністра строком на 5 років.

Даний законопроект був схвалений урядом для направлення в парламент.

Нагадаємо, заступник генерального прокурора України Віталій Касько не виключив, що взаємодія з заступником генпрокурора Олегом Заліско, який буде здійснювати процесуальне керівництво у розслідуванні злочинів ТОП-корупціонерів, може бути проблемним.