ua en ru

В Україні сьогодні набув чинності новий порядок перетинання лінії розмежування в зоні АТО

В Україні сьогодні набув чинності новий порядок перетинання лінії розмежування в зоні АТО Фото: СБУ ввела нові правила в'їзду/виїзду з ДНР/ЛНР

Новий порядок перетину лінії розмежування передбачає, зокрема, відмову від паперових пропусків

В Україні сьогодні, 17 червня, набув чинності новий тимчасовий порядок здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Служби безпеки України (СБУ).

В СБУ відзначили, що нові правила були створені робочою групою, в яку входили фахівці Державної фіскальної служби, Міністерства внутрішніх справ, СБУ, прикордонники, народні депутати, представники громадських організацій і правозахисники.

Відмова від паперових перепусток

Новий порядок перетину лінії розмежування передбачає, зокрема, відмову від паперових пропусків.

"Достатньо направити інформацію по електронній пошті, одержати підтвердження про її обробка та повідомлення про дозвіл. Документи можна подавати у пункти прийому або на КПВВ, відправляти звичайною поштою або відправляти скан-копії на електронні адреси відповідних груп; у разі відправлення документів та заяви по електронній пошті заявник повинен отримати автоматичний відповідь-підтвердження. Кожному заявнику буде присвоєно індивідуальний код, за допомогою якого він зможе відстежувати хід розгляду заяви на спеціально створеному для цього веб-ресурсі", - йдеться в соощении.

Рішення про включення в реєстр тих, хто подав документи, повідомлятиметься заявникові на його електронну адресу, вказану в заяві.

Спрощення процесу виїзду із зони АТО

Важливим нововведенням є можливість перетину лінії зіткнення без дозволу в разі загрози життю та здоров'ю. Тільки за рішенням керівника Координаційного центру без дозволу зможуть перейти особи, які були змушені покинути своє місце проживання, щоб уникнути наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, масових проявів насильства, порушень прав людини і надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, у виняткових випадках при відсутності необхідних документів.

Можна перетинати лінію розмежування зі свідоцтвом про народження

Також були визначені умови перетину лінії зіткнення особами, які народилися в 1998 р. і пізніше, і через АТО не змогли отримати паспорт громадянина України.

"Вони перетинають лінію дотику за умови подання копії або оригіналу свідоцтва про народження або іншого документа, що підтверджує особу, та дає змогу ідентифікувати людину, обов'язково з супроводжуючою особою. Визначено умови перетину лінії зіткнення дітьми, які народилися на неконтрольованої території після початку проведення АТІ і, відповідно, не мають свідоцтва про народження. Згідно з порядком здійснюється при пред'явленні паспорта особами, у супроводі яких дитина залишає неконтрольовану територію, і роздільною здатністю (пропуском)", - йдеться в повідомленні.

Крім того, спрощена перевезення гуманітарних вантажів.

Відмовилися від окремих перепусток для автотранспорту

Перетин лінії зіткнення на особистому автотранспорті тепер можливий при наявності технічного паспорта та документа, що підтверджує право власності на автотранспорт (або нотаріально завіреної довіреності), тобто окремий пропуск на автотранспорт більше не потрібен.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко просить Верховну Раду України встановити більш жорсткої пропускної контр на лінії зіткнення в зоні антитерористичної операції.