ua en ru

В Україні сьогодні святкують Різдво

В Україні сьогодні святкують Різдво Фото: Різдво

Православні українці сьогодні відзначають Різдво

В Україні сьогодні, 7 січня, святкують Різдво Христове. За юліанським календарем Різдво сьогодні святкують Єрусалимська, Руська, Грузинська, Сербська православні церкви, а також Українська греко-католицька церква (в межах України).

Перші згадки про свято припадають на II століття нашої ери. Тоді, як і у наступні роки до IV століття, Різдво випадало на 6 січня. Пізніше ця традиція була змінена для римо-католицької і протестантської церкви (25 грудня).

Основною традицією Різдва у Православної церкви є богослужіння. Це друге за значимістю богослужіння в релігійному календарі: вище стоїть тільки великодня, соотносимое з воскресінням Христа. Міней і Типікон регулюють порядок проведення служби.

Раніше президент України Петро Порошенко звернувся до українців з привітанням.

"Дорогі українці! Споконвіку Різдво було одним з найголовніших свят нашого народу. На початку року, коли день знову перемагає ніч і світла стає знову більше, ніж темряви, глибоко символічно відзначати народження Ісуса Христа. Прийшовши у світ, Христос дарував нам надію - надію на перемогу навіть над смертю, надію на перемогу над злом. Надію на справедливість, що настільки важлива для України в цей час непростих випробувань, які переживає наша країна", - йдеться у привітанні.

Окремо Порошенко привітав українських військовослужбовців, які в даний момент виконують свій обов'язок.

Українців також привітав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. "З Різдвом Христовим, дорогі українці! Добро неодмінно переможе зло, світло - темряву, надія - смуток. Миру і щастя всім нам! Нехай Господь береже наше військо, наші родини та всю Україну!" - йдеться в повідомленні прем'єра на Facebook.

З Різдвом Христовим, дорогі українці! Добро неодмінно здолає зло, світло – темряву, надія – зневіру. Миру і щастя всім нам! Хай Господь береже наше військо, наші родини і всю Україну!

Опубликовано Арсеній Яценюком 6 января 2016 г.

Спікер Верховної Ради України у свою чергу побажав миру та злагоди: "Друзі, щиро вітаю з Різдвом Христовим! Нехай Свята ніч принесе нам мир та злагода, а Яскрава Зірка освітить Україні шлях до благополуччя і процвітання. Божого благословення, добра, радості, щастя всім вам".

Друзі, щиро вітаю з Різдвом Христовим! Нехай Свята ніч принесе нам мир та злагоду, а Яскрава Зірка освітить Україні шлях...

Опубликовано Volodymyr Groysman 6 января 2016 г.

Зазначимо, під час проведення різдвяних богослужінь у Києві поліція посилить охорону культових споруд.

Крім того, управління безпеки дорожнього руху Національної поліції України попереджає водіїв про складні погодні умови 7-8 січня.