ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День Європи

В Україні сьогодні відзначають День Європи Фото: День Європи в Україні

В Україні День Європи відзначається з 2003 року

В Україні сьогодні, 16 травня 2015 р., відзначають День Європи - щорічне свято миру і єдності в країнах Європейського союзу та Ради Європи. У зв'язку з цим у Києві, Одесі, Львові, Дніпропетровську, Краматорську, Тернополі, Кіровограді, Житомирі, Кривому Розі та Івано-Франківську пройдуть святкові заходи.

Відзначимо, що в Європі існують два окремих Дня Європи, які відзначаються 5 і 9 травня, створені Радою Європи та Європейським союзом відповідно.

В Україні День Європи відзначається з 2003 року в третю суботу травня відповідно до указу Президента №339/2003 від 19 квітня 2003 року. Головною метою цього свята є демонстрація прагнення до зближення з країнами Європейського союзу у зв'язку з планами України вступити в ЄС.

Святкування почнеться в Києві в 11:00 на Михайлівській площі під час урочистої церемонії відкриття. У церемонії візьмуть участь представники посольств держав - членів ЄС, керівництво держави та міста. Після офіційної частини на головній сцені відбудеться концертна програма. Крім того, у Києві відбудеться низка інших заходів.

Однак у зв'язку з цим в центрі Києва передбачено перекриття руху транспорту.

Також 16 травня в Києві, Одесі та Львові пройде панельна дискусія "Що Україна і Київ/Львів/Одеса можуть дати Європі? Що Європа може дати Україні?".

Крім панельній дискусії, 16 травня у Києві відбудеться хакатон "Моє європейське місто" - конкурс ідей, покликаний об'єднати творчу молодь та активістів для інновацій в житті столиці. Такий же хакатон відбудеться і в інших містах України.

Нагадаємо, вчора, 14 травня, Президент України Петро Порошенко подякував лідерів європейських країн за солідарність з Україною.