ua en ru

В Україні відзначають День гідності і свободи

В Україні відзначають День гідності і свободи Фото: Майдан Незалежності

У Києві на честь річниці Майдану пройдуть різні заходи

В Україні сьогодні, 21 листопада, відзначають державне свято День гідності і свободи в честь річниці початку протестів на Майдані Незалежності, які почалися в 2013 році і отримали назву Євромайдан, а потім Революція гідності.

Свято День гідності і волі був встановлений у 2014 році указом президента України Петра Порошенка №872/2014 від 13 листопада "Про День гідності та свободи". День гідності і свободи відзначається щорічно 21 листопада.

У вихідні дні 21-22 листопада по всій Україні пройдуть різні виставки, концерти, покази фільмів в честь річниці Майдану. Зокрема, заплановані заходи у Києві.

На вул. Хрещатик з 21 до 29 листопада триватиме тимчасова виставка плакатів, присвячена подіям зими 2013-2014 років.

21 листопада у Національній філармонії України відбудеться урочистий захід "Хорал безсмертя", організований благодійним фондом "Діалоги культур".

У міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці "Молода гвардія" 21-22 листопаді відбудуться покази документального фільму Сергія Лозниці "Майдан" та уривків з записів відео - і аудиосвидетельств активістів Евромайдана.

Крім того, в Музеї історії міста Києва до 3 січня триватиме виставка "Майдан: від незалежності до свободи". До 27 листопада у Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" пройде виставка фоторобіт "Майдан - фортеця духу".

Зазначимо, що з метою безпеки в центрі Києва 21 листопада встановлять пропускні пункти, на яких будуть перевіряти документів і оглядати особисті речі.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 року в Києві на Майдані Незалежності почалася масова багатомісячна акція протесту у відповідь на припинення урядом Миколи Азарова підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. До акції протесту приєдналися активісти в інших містах. З часом у ЗМІ і соціальних мережах мітинги почали називати "Евромайданом". Після силового розгону активістів в ніч на 30 листопада 2013 року, акція набула більш масових характер, до протестів приєдналися люди, незадоволені політикою тодішньої влади. Після втечі з України президента Віктора Януковича протести стали називати "Революцією гідності".