ua en ru

В Україні розпочав роботу онлайн-реєстр осіб, які підлягають люстрації

В Україні розпочав роботу онлайн-реєстр осіб, які підлягають люстрації Голова комітету ВР щодо запобігання та протидії корупції Єгор Соболєв

Очікується, що база чиновників сягне близько 5 тис. осіб

В Україні розпочав свою роботу онлайн-реєстр осіб, які підлягають люстрації. Про це сьогодні в ході брифінгу заявив народний депутат України із фракції "Самопоміч", голова комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції, голова Громадського люcтраціонного комітету Єгор Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми самостійно створили реєстр людей, яких люстровано. Туди потрапили всі люди, відповідно до закону про очищення влади, які обіймали свої посади або в період величезного розкрадання країни бандою Януковича... Плюс ті люди, які сиділи на ключових посадах, зокрема у правоохоронних органах, під час терору Євромайдану... У ньому вказані всі люди, які, за нашими даними, потрапили під люстрацію і не мають права займати жодні державні посади", - зазначив Соболєв.

За його словами, в онлайн-реєстрі також вказана причина, з якої той чи інший чиновник потрапив під люстрацію.

"Сьогодні там, станом на ранок, 755 чиновників. Ми будемо додавати ці прізвища, коли будемо отримувати інформацію від журналістів, від громадських діячів", - повідомив Соболєв.

Своєю чергою, керівник інформаційного відділу Громадської люстраційного комітету Олександра Дрік зазначила, що нові прізвища додаються в онлайн-реєстр щодня, і в перспективі очікується, що така база збере близько 5 тис. осіб.

Як повідомлялося, в Україні станом на середину квітня було люстровано 2 тис. чиновників.

Нагадаємо, єдиний державний реєстр осіб, щодо яких застосовані положення закону України "Про очищення влади" (про люстрацію), був введений восени 2014 року, після того як 16 жовтня набув чинності закон №1682-VII "Про очищення влади" (про люстрацію).

Даний закон передбачає норму, згідно з якою особи, які обіймали керівні посади під час президентства Віктора Януковича і знаходилися на цих посадах протягом 1 року, повинні бути звільнені із займаних посад протягом 10 днів після набрання чинності цього закону.