ua en ru

В Україні тільки 36% багатоквартирних будинків мають комерційний облік, - глава Мінрегіону

В Україні тільки 36% багатоквартирних будинків мають комерційний облік, - глава Мінрегіону Фото: Геннадій Зубко

Мінрегіон і НКРЕКП працюють над інвестпрограмами для теплокомуненерго

Ситуація з оснащенням багатоквартирного житлового фонду в Україні приладами обліку є дуже непростою. Про це, відповідаючи на запитання, як планується вирішувати питання із встановленням лічильників на теплову енергію, в інтерв'ю РБК-Україна заявив віце-прем'єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

"На виході теплогенеруючі компанії на 100% оснащені лічильниками, і тільки 36% багатоквартирних будинків мають комерційний облік. Але навіть ці будинки - проблемні, оскільки в дуже небагатьох з них встановлені індивідуальні теплові пункти. Тобто, є можливість регулювати температуру подачі енергоносія", - зазначив Зубко.

За його словами, просто установка лічильника - це не підхід до енергозбереження. "Необхідний облік з можливістю температурного регулювання у вузлах обліку теплової енергії", - сказав віце-прем'єр.

За його словами, зараз Мінрегіон разом з НКРЕКУ працюють над тим, щоб регулятор затвердив інвестпрограми для теплокомуненерго, які, в тому числі, передбачають установку приладів комерційного обліку.

"Ми опрацьовуємо близько 11 кредитних проектів у сфері муніципального водопостачання. На жаль, з цього переліку випали Донецьк, а також Івано-Франківськ - там були проблеми з першим етапом кредитування. Також розглядаємо проекти у сфері теплопостачання у 12 містах. Позикові кошти будуть спрямовані лише на модернізацію основних фондів підприємств комунальної енергетики та водопостачання. Це вкрай важливо, оскільки на сьогодні загальний рівень зносу основних фондів становить понад 60%, а обладнання (котли та насоси) - енерговитратне. Модернізація буде орієнтована на зменшення споживання підприємствами електроенергії та природного газу, а також на скорочення втрат ресурсів у мережах. У деяких містах, наприклад, у сфері водопостачання мережеві втрати колосальні - до 70-80%", - зазначив Зубко.

При цьому глава Мінрегіону уточнив, що модернізація полягає не тільки в заміні котлів і встановленні лічильників. "Нам потрібно поміняти підхід в цілому", - резюмував він.

Як повідомлялося, держава обіцяє повернення 30% вартості теплових лічильників.

Нагадаємо, Зубко вважає, що зміни до Бюджетного кодексу дозволять погасити курсову різницю водопостачальним підприємствам.