ua en ru

Україна завершила реструктуризацію держборгу на суму 15 млрд доларів

Україна завершила реструктуризацію держборгу на суму 15 млрд доларів Фото: Наталія Яресько

За словами Яресько, реструктуризація боргу посилює позиції економіки України і є важливою передумовою для повернення до економічного зростання

Україна завершила реструктуризацію державного та гарантованого державою боргу на суму 15 млрд. дол. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міністерства фінансів України.

"Міністерство фінансів України радісно повідомляє про завершення реструктуризації державного і гарантованого боргу по 13 випусків облігацій зовнішніх державних позик і гарантованих державою Єврооблігацій. Після прийняття на зборах власників облігацій, що відбувся 14 жовтня, рішень кваліфікованої більшості власників цих випусків облігацій, власники, які вчасно подали відповідні розпорядження щодо участі, вже сьогодні отримують нові державні облігації та деривативи згідно з умовами обміну", - йдеться в повідомленні.

Глава Мінфіну України Наталія Яресько зазначила, що реструктуризація боргу посилює позиції економіки України і є важливою передумовою для повернення до економічного зростання.

Завершення пропозиції обміну включає реструктуризацію зовнішнього боргу на суму близько 15 млрд. дол., досягнення зменшення боргу України на 20% (близько 3 млрд. дол.) і дозволяє Україні уникнути сплати попередньо запланованих 8,5 млрд. дол. основної суми боргових зобов'язань, що підлягають виплаті за такими облігаціями до кінця 2018 року.

Власники 13 випусків облігацій, які прийняли відповідні рішення зборів власників кваліфікованої більшості та вчасно подали відповідні розпорядження щодо участі до завершення обумовленого необхідного строку, сьогодні отримують у зв'язку з завершенням нові облігації через клірингові системи. Згідно з умовами обміну прибутковість нових облігацій складає 7,75% річних і з терміном погашення з 2019 по 2027 роки. Крім цього, за умовами обміну передбачений випуск державних деривативів.

Нагадаємо, Наталія Яресько заявила, що Україна не може виплатити Росії 3 млрд дол., взятих у борг екс-Президентом України Віктором Януковичем, оскільки РФ не приєдналася до програми реструктуризації.