ua en ru

Україна запустила поїзд до країн Середньої Азії в обхід РФ

Україна запустила поїзд до країн Середньої Азії в обхід РФ Фото: Україна запустила поїзд до країн Середньої Азії в обхід РФ

Тривалість маршруту становитиме 11-12 діб

Міністерство інфраструктури України сьогодні, 15 січня 2016 року, відкрило альтернативний шлях доставки вантажів з України до країн Середньої Азії в обхід території Російської Федерації. Про це йдеться у повідомленні прес-служби МІП.

"15 січня в Іллічівську відбулось урочисте відправлення першого демонстраційного рейсу контейнерного поїзда за маршрутом Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай. Даний маршрут є новим напрямом "Шовкового шляху" та альтернативним шляхом доставки вантажів з Заходу на Схід в обхід території РФ", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у складі поїзда відправлено 10 вагонів та 20 сорокафутових контейнерів. Очікується, що загалом тривалість маршруту до станції Достик на кордоні Казахстану і Китаю становитиме 11-12 діб. В подальшому вантажі будуть відправлені до крупних промислових міст КНР (Чженжоу, Чунцин, Лянюнгань). Повідомляється, що тестовий рейс відправлено спеціально для відпрацювання маршруту та налагодження спільної роботи операторів поїзда в кожній з країн-учасниць.

"Це результат багатомісячної роботи великої команди людей з Уряду, Міністерства інфраструктури, Укрзалізниці, що здійснили давню мрію та знайшли альтернативний шлях з Європи до Китаю через Україну. Нарешті ми можемо відійти від приставки "потенційний", коли говоримо про транзитний потенціал України. Цей потенціал вже реалізується. Всі формальності врегульовані, підписано протокол між керівниками залізниць країн-учасниць. За 2-3 тижні, сподіваюсь, ми зможемо перейти до робочого режиму експлуатації цього маршруту", - заявив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Як зазначається, за рухом першого потягу по маршруту нового "Шовкового шляху" можна слідкувати на інтерактивній мапі на сайті Міністерства інфраструктури (оновлюється декілька разів на добу).

Україна запустила поїзд до країн Середньої Азії в обхід РФ

Україна запустила поїзд до країн Середньої Азії в обхід РФ

Україна запустила поїзд до країн Середньої Азії в обхід РФ

фото прес-служби Мінінфраструктури України

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк анонсував запуск експериментального рейсу до Китаю в обхід РФ.