ua en ru

Україна на саміті в Ризі вирішила політичне питання про безвізовий режим, - АПУ

Україна на саміті в Ризі вирішила політичне питання про безвізовий режим, - АПУ Фото: Валерій Чалий

ЄС боявся нелегальної міграції в Європу через захоплення баз даних на окупованих територіях

Україна на саміті "Східного партнерства", який пройшов у Ризі 21-22 травня, вирішила політичне питання про надання безвізового режиму з країнами Європейського союзу. Про таке в ефірі "5 каналу" заявив заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий.

"Насправді, питання не в технологічних моментах. Так, важливо, щоб Україна закінчила виконання технічних моментів. Але виник великий політичне питання, яке називається анексія частини території України, яке називається контроль над певною базою даних, які були захоплені, в тому числі в Донецьку, в Луганську, і виникла нова ситуація, коли Європейський союз сказав, що ми не можемо тепер контролювати, що не можуть бути використані ці моменти, щоб нелегально потрапити в Євросоюз", - зазначив Чалий.

За його словами, проблемою була зміна умов європейських партнерів.

"Наша позиція була наступна - вибачте, постійно нові умови і війна, як пояснення неможливості пересування українців нас не влаштовує. Ми відстояли цю позицію і тепер ми маємо дуже чітку позицію, що до кінця 2015 року повинен відбутися огляд виконання, і відразу після цього - рішення про безвізовий режим для українців", - підкреслив він.

Нагадаємо, як повідомила РБК-Україна голова парламентського комітету з питань євроінтеграції Ірина Геращенко, Україна може отримати безвізовий режим з країнами Європейського союзу вже в середині 2016 р.