ua en ru

Україна розраховує на мінімізацію обмежень у взаємній торгівлі з Казахстаном

Україна розраховує на мінімізацію обмежень у взаємній торгівлі з Казахстаном Фото (прес-служба Кабміну): Геннадій Зубко

Геннадій Зубко розповів про ускладнення доступу української продукції на казахстанський ринок

Україна налаштована на поглиблення торговельних відносин із Казахстаном і докладе всіх зусиль для зростання взаємної торгівлі. Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко в Астані під час офіційного візиту Президента України Петра Порошенка до Республіки Казахстан, повідомили у прес-службі віце-прем'єра.

За словами Зубка, українські товаровиробники зацікавлені у збереженні і розширенні торговельних відносин із казахстанськими партнерами. "Нашим урядам і відповідальним за вирішення цих питань міністерствам і відомствам необхідно активізувати спільну роботу з удосконалення торговельного режиму, мінімізації наявних вилучень і обмежень у взаємній торгівлі, поліпшення структури торгового балансу, збільшення частки поставок високотехнологічної та наукомісткої продукції, практичному втіленню спільних проектів", - зазначив віце-прем'єр.

Зокрема, Україна зацікавлена ​​в подальшому розвитку торговельно-економічних відносин з Казахстаном, насамперед у паливно-енергетичній галузі, транспорті, промисловості, в авіаційній, космічній сферах, додав Зубко.

"Актуальною проблемою для українських товаровиробників є ускладнення доступу продукції на казахстанський ринок. Враховуючи певні конкурентні переваги товаровиробників Росії та Білорусі, як членів Митного союзу і ЄАЕС, українські товари харчової, машинобудівної, хімічної, металургійної галузей поступово витісняються з казахстанського ринку і заміщуються російськими та білоруськими аналогами", - уточнив віце-прем'єр.

"Сподіваємося, що Казахстан з позицій члена ЄАЕС послідовно відстоюватиме інтереси, пов'язані із взаємовигідним співробітництвом із країнами, незалежно від їх членства в тих або інших інтеграційних об'єднаннях", - наголосив Зубков.

Крім того, віце-прем'єр зазначив, що певну стурбованість викликають негативні тенденції скорочення обсягу торгівлі товарами та послугами між Україною та Казахстаном, а також скорочення взаємних інвестицій. "Нинішні складності для українських товаровиробників і експортерів на казахстанському ринку ми пов'язуємо як з об'єктивними причинами - падінням виробництва в Україні на тлі курсу Казахстану на імпортозаміщення, так і з суб'єктивними - торговельними обмеженнями, застосовуваними в рамках Митного союзу", - підсумував Зубко.

Україна налаштована на поглиблення торговельних відносин і докладе всіх зусиль для зростання взаємної торгівлі.Про це ...

Posted by Мінрегіон України on 9 жовтня 2015 р.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко вважає перспективною співпрацю з Казахстаном у сфері енергетики та космосу.