ua en ru

Україна просить ОБСЄ збільшити кількість безпілотників

Україна просить ОБСЄ збільшити кількість безпілотників ОБСЄ

Україна просить ОБСЄ збільшити кількість безпілотників для кращого моніторингу ситуації з відведенням військ. Про це повідомив на зустрічі з журналістами директор департаменту політики і комунікацій МЗС України Олексій Макеєв, передак кореспондент РБК-Україна.

"Ми побачили, що тієї інформації, яка надходить з цих БПЛ недостатньо. Вони не можуть охоплювати велику частину території, тому ми звернулися до ОБСЄ, поставили це питання. Нам потрібно більше інформації для того, щоб контролювати мінські домовленості. Чому ми це зробили? Тому що Україна надає СММ-ОБСЄ повну свободу пересування. На жаль, з боку росіян і збоку представників окремих районів Донецької і Луганської областей не надається доступ спостерігачам, щоб вони могли проконтролювати як відводиться техніка, куди вона відводиться. Тому ми і порушили це питання у Відні для того, щоб залучити інші можливі технічні прилади, які б дали більше інформації і дали нам можливість проконтролювати як саме відбувається процес відведення і чи відбувається він взагалі", - сказав Макеєв.

Крім того, постійний представник України при міжнародних організаціях Ігор Прокопчук зазначив, що ОБСЄ продовжить контракт на безпілотники із компанією "Шібель".

"Були розміщені чотири, два були пошкоджені, а два використовуються. Зараз секретаріатом ОБСЄ укладено угоду з компанією Шібель для того, щоб продовжити використання цих БПЛ і так само ведеться вивчення ринку для того, щоби залучити додаткові технічні можливості з точки зору БПЛ. Що стосується супутникових знімків, то вже просунулися не тільки переговори, а є знімки, які отримуються цією місією і які використовуються місією для того, щоби здійснити оцінку реальної ситуації з відведенням важкого озброєння", - сказав Прокопчук.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кількість спостерігачів ОБСЄ не збільшать до повного контролю над кордоном.