ua en ru

Україна попросила Євросоюз заблокувати будівництво "Північного потоку-2"

Україна попросила Євросоюз заблокувати будівництво "Північного потоку-2" Фото: Арсеній Яценюк

Про це за підсумками Ради асоціації України і Євросоюзу заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк

Україна звернулася до європейських партнерів із проханням заблокувати будівництво газопроводу "Північний потік-2". Про це сьогодні в ході прес-конференції за підсумками Ради асоціації України і Євросоюзу заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми звертаємося до наших європейських партнерів з тим, щоб проект Нордстрім-2 пройшов жорстку перевірку, і вважаємо, що цей проект має бути заблокований, оскільки цей проект не відповідає інтересам ні Європейського союзу, ні України", - заявив Яценюк.

"Північний потік-2" позбавляє не тільки Україну, Словаччину і Польщу мільярдів доларів доходів, але і Європейський Союз - від реальної конкуренції на енергетичному ринку, збільшуючи монополію російського "Газпрому", - додав український прем'єр.

Також Яценюк висловив переконання, що європейські партнери будуть розглядати будь-які енергетичні проекти винятково з точки зору Третього енергетичного пакета.

Раніше Яценюк повідомив, що 10 країн ЄС виступили проти будівництва "Північного потоку-2". "Мета цього проекту - позбавити Україну як транзитних потужностей, так і близько 2 млрд доларів плати за транзит", - заявив прем'єр на засіданні енергетичного штабу наприкінці листопада.

Як повідомлялося, угоду щодо будівництва "Північного потоку-2" було підписано у Владивостоці на початку вересня.