ua en ru

Україна підписала угоду з ЄС щодо газового ринку

Україна підписала угоду з ЄС щодо газового ринку Фото: Україна підписала угоду з ЄС щодо газового ринку

15 країн Євросоюзу та Енергетичного співтовариства країн Центральної, Східної і Південно-Східної Європи підписали Меморандум про взаєморозуміння задля створення інтегрованого ринку газу

Меморандум, який має сприяти інтеграції газового ринку та диверсифікації джерел постачання блакитного палива, підписали 15 країн ЄС та Енергетичного співтовариства, у тому числі Україна. Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на документ Єврокомісії.

Так, згідно з інформацією видання, 15 країн Євросоюзу та Енергетичного співтовариства країн Центральної, Східної і Південно-Східної Європи у п'ятницю, 10 липня, у хорватському Дубровнику підписали Меморандум про взаєморозуміння задля створення інтегрованого ринку газу.

"Підписанти домовилися працювати разом, щоб прискорити будівництво відсутніх ланок газової інфраструктури і для вирішення решти технічних і нормативних питань, які перешкоджають безпеці поставок, та для розвитку повністю інтегрованого і конкурентного енергетичного ринку в регіоні", -йдеться в повідомленні Єврокомісії.

Окрім того зазначається, що робота концентруватиметься не лише на будівництві нових газопроводів, а й на ефективному використанні існуючої інфраструктури, наприклад, для забезпечення реверсних можливостей.

Як пріоритетні були визначені, зокрема, такі проекти, як Трансадріатичний газопровід, термінал скрапленого газу в Хорватії та інші, які допоможуть диверсифікувати джерела поставок.

Разом з тим Меморандум про взаєморозуміння та План дій були підписані віце-президентом Єврокомісії Марошем Шевчовичем, єврокомісаром з питань кліматичних змін та енергетики Мігелем Аріасом Каньєте та міністрами енергетики 15 європейських країн, у тому числі України, Австрії, Греції, Угорщини, Італії, Румунії та Словаччини.

Нагадаємо, за словами міністра енергетики Росії Олександра Новака, тристоронні переговори по газу в форматі Росія, Україна і Європейський союз (ЄС) заплановано на кінець вересня 2015 р.