ua en ru

Порошенко запропонував розробити "дорожню карту" щодо автономії Криму

Порошенко запропонував розробити "дорожню карту" щодо автономії Криму Фото: Петро Порошенко

Київ і міжнародні партнери докладуть всіх зусиль для повернення української влади на півострові

Україна разом з міжнародними партнерами буде докладати всіх зусиль для відновлення законності у Криму та повернення української влади на півострові. Про це заявив Президент України Петро Порошенко у привітанні учасникам II Всесвітнього конгресу кримських татар, повідомили у прес-службі глави держави.

"Ми створили державні установи, які займаються реалізацією державної політики щодо Криму... У наших планах - розробка "дорожньої карти" щодо надання Криму - історичній батьківщині кримськотатарського народу - статусу національно-територіальної автономії у складі української держави", - йдеться у привітанні.

Порошенко висловив жаль, що II Всесвітній конгрес кримських татар проходить в умовах тимчасової окупації Криму Російською Федерацією. "Кримськотатарський народ знову зазнає терору, десятки тисяч кримчан змушені рятуватися від нової загрози. Хочу запевнити вас, що Україна ніколи, за жодних умов не змириться з порушенням прав своїх громадян, прав людини, прав кримськотатарського народу вільно жити на своїй землі", - наголосив Президент.

Також український лідер подякував за підтримку демократичні країни, у тому числі тюркомовні держави.

"Ми високо цінуємо принципову позицію Турецької Республіки, яка стала співавтором резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України", неодноразово на найвищому державному рівні заявляла про неприйнятність окупації Криму і направила неофіційну делегацію, яка підтвердила численні ганебні факти порушень окупантами прав людини", - зазначив Порошенко.

Нагадаємо, в середині липня Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді закликав визнати АР Крим національно-територіальним утворенням.