ua en ru

Україна випереджає запланований графік закачування газу в ПСГ, - Коболєв

Україна випереджає запланований графік закачування газу в ПСГ, - Коболєв Фото: Андрій Коболєв

Рівень добового імпорту становить приблизно 45-46 млн куб. м газу

Україна випереджає запланований графік закачування газу в підземні сховища. Про це в інтерв'ю "5 каналу" повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Розуміючи їх ("Газпрому", - ред.) тактику поведінки, графік купівлі газу був побудований таким чином, щоб вийти на оптимальну вартість. Оскільки ми розуміли, що є ймовірність відмови "Газпрому" в третьому кварталі, графік був побудований так, щоб ми весь об'єм газу, який потрібен українським споживачам, могли купувати з європейського ринку", - сказав він.


За словами Коболєва, рівень добового імпорту становить приблизно 45-46 млн куб. м газу.

"Що стосується графіка (закачування газу в ПСГ), ми йдемо зараз з випередженням його, оскільки не тільки "Нафтогаз" імпортує, є і приватні компанії. Рівень добового імпорту становить приблизно 45-46 млн куб. м газу - це дуже високий рівень, він більше ніж будь-який інший день минулого року, і ми плануємо що на початок опалювального сезону ми назбираємо приблизно 14,5 млрд куб. м газу, що є тим рівнем, якого буде достатньо для комфортного проходження осінньо-зимового періоду", - зазначив Коболєв.

Він також нагадав, що зараз "Нафтогаз" використовує для закупівлі газу не тільки кошти ЄБРР, а й власні кошти. Він також додав, що сьогодні за результатами тендеру Україна отримала ще одного потенційного європейського постачальника газу.

"Сьогодні якраз завершився передостанній раунд тендерів. З 300 млн дол, які надає ЄБРР, ми вже витратили під ці закупівлі 272 млн дол. Постачальниками з тендерами ЄБРР є приблизно вісім компаній. Сьогодні у нас, наприклад, з'явився новий постачальник - це східноєвропейська велика державна компанія, яка довго хотіла нам постачати газ, але програвала за ціною, а сьогодні вона вперше виграла з ціною і ми сподіваємося купити у неї газ вже у вересні цього року", - повідомив глава "Нафтогазу".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що російська компанія "Газпром" направила Україні заявку на збільшення обсягів транзиту газу в Європу на 20% у зв'язку з ремонтом газопроводу "Північний потік".