ua en ru

Україна хоче увійти в європейський коридор "Північ-Південь" через інтерконнектор з Польщею, - "Укртрансгаз"

Україна хоче увійти в європейський коридор "Північ-Південь" через інтерконнектор з Польщею, - "Укртрансгаз" Фото: Ігор Прокопів

Триває реалізація проекту інтерконектора між Україною і Польщею

Україна хоче приєднати свою газотранспортну систему до європейського газового коридору "Північ-Південь" через будівництво інтерконектора Україна - Польща. Про це повідомив президент ПАТ "Укртрансгаз" Ігор Прокопів, передає прес-служба компанії.

"Будівництво інтерконектора Україна - Польща в рамках розвитку газового коридору "Північ - Південь" відкриє Україні доступ до європейського газового ринку через систему інтерконекторів (Польща - Німеччина, Польща, Словаччина, Польща - Чехія, Польща - Литва та інших), а також до потужностей польського LNG-терміналу Свиноусце", - повідомив президент "Укртрансгазу".

Він зазначив, що Україна зараз спільно з польськими колегами реалізує проект будівництва інтерконектора між Україною і Польщею. Метою проекту є збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через Польщу, а також забезпечення можливості зберігання європейського газу в підземних сховищах газу України і його подачі споживачам Європи.

Передбачається, що газопровід буде працювати в аверсному, так і в реверсному режимі. Зараз сторонами здійснюються підготовка спільного техніко-економічного обґрунтування проекту.

"На території України як основний варіант розширення було визначено будівництво газопроводу "Дроздовичі - Більче-Волиця" довжиною близько 110 км і діаметром 1000 мм, пропускною здатністю від 5 до 8 млрд км3 за рік. Орієнтовна вартість становить близько 245 млн дол. США. В даний час йде розробка спільного з GAZ-SYSTEM техніко-економічного обґрунтування", - сказав президент компанії.

Також Прокопів розповів про проект розвитку східноєвропейського газового хаба.

"Країни Європи могли б спільно використовувати підземні газові сховища в Україні як компенсаційні потужності в пікові періоди споживання газу. Комплекс підземних сховищ газу дає можливість створювати резерви природного газу, купленого за оптовими цінами, як для України, так і для країн Західної і Центральної Європи для подальшого споживання в пікові періоди", - зазначив він.

За його словами, приєднання ГТС країн Центральної та Східної Європи до західної частини української ГТС може забезпечити закачування, зберігання та відбір з українських ПСГ до 15 млрд куб. м природного газу для іноземних власників.

"Також це дасть можливість оптимізувати режим роботи всіх суміжних операторів газотранспортних мереж, здійснювати координацію розвитку газової інфраструктури в регіоні і створити на базі підземних сховищ потужний газовий хаб, який буде вирішувати завдання балансування, зберігання, перерозподілу надходження і постачання газу між Україною і країнами ЄС.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що будівництво газопроводу "Дроздовичі-Германовичи" протяжністю 110 км обійдеться Україні в 110 млн дол.