ua en ru

ЄС підписав угоду про безвізовий режим для України

ЄС підписав угоду про безвізовий режим для України Фото: Україна і Євросоюз підписали угоду про запровадження безвізу (pixabay.com)

У Страсбурзі відбулося підписання угоди про безвізовий режим України з ЄС

У Страсбурзі сьогодні, 17 травня, було підписано угоду про безвізовий режим між Україною і Європейським союзом (ЄС). Про це у своєму Twitter повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

"Підписано, запечатано, доставлено: візова лібералізація для України! Публікація в офіційному журналі ЄС 22 травня, набуде чинності 11 червня", - написав Йозвяк.

На церемонії були присутні, зокрема, президент України Петро Порошенко і голова Європейського парламенту Антоніо Таяні.

Петро Порошенко опублікував у своєму Facebook відео церемонії підписання документа.

Історичний момент! Підписання рішення ЄС про лібералізацію візового режиму для України.

Опубліковано Петром Порошенком 17 травня 2017 р.

Далі рішення про введення безвізового режиму має бути опубліковано в офіційному віснику Євросоюзу. Через 20 днів після публікації безвізовий режим України з ЄС набуде юридичну силу. Очікується, що українці зможуть подорожувати до Європи без віз з 11 червня.

"Безвіз" - це набагато більше, ніж спрощення способу виїзду за кордон. Це гігантський крок у Європу, утвердження свободи людини і незалежності нашої держави. Ми порвали з пострадянським минулим і все більшою мірою стаємо частиною єдиного європейського цивілізаційного простору", - зазначив раніше президент України.

З підписанням угоди про безвізовий режим українців привітав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Основні положення безвізових поїздок до Євросоюзу для українців

Безвізовий режим дозволить короткострокове перебування в державах-членах ЄС (крім Великобританії та Ірландії) та інших державах-учасницях Шенгенської угоди до 90 днів протягом 180 днів.

При необхідності знаходитися в ЄС тривалий час, потрібно буде оформити візу. Безвізовий режим не дає права на проживання або працевлаштування в ЄС.

При в'їзді в Шенгенську зону громадянину України потрібно буде мати документи, що підтверджують мету поїздки, місце проживання, наявність достатніх фінансових коштів на цей термін перебування і намір повернутися до місця постійного проживання. Крім того, необхідно буде придбати поліс медичного страхування та страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу - у випадку подорожі на автомобілі.

Країни "білого шенгенської списку" також нададуть Україні безвіз

У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що введення безвізового режиму з ЄС відкриє шлях лібералізації візового режиму з близько 30 країн т. зв. "білого шенгенської списку". У цей список входять близько 60 країн, у тому числі, Австралія, Бразилія, Канада, Чилі, Колумбія, Ізраїль, Японія, Мексика, Панама, Сінгапур, Південна Корея, Уругвай і Венесуела. Однак у МЗС не уточнили, з якими конкретно країнами зараз ведуться переговори про безвіз.

В Україні стартує інформаційна кампанія про безвізовий режим з ЄС

11 травня в Україні стартувала інформаційна кампанія про безвізовий режим з країнами Європейського союзу "Відкрий Європу". Кампанія стартує з запуску інформаційної платформи www.openeurope.in.ua. На сайті буде розміщена інформація про ролі біометричного закордонного паспорта, правила перетину кордону, терміни перебування в ЄС, можливості для туризму, короткострокового навчання, а також розвитку бізнесу.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України відкриває тематичний канал комунікації з громадянами за питань умов і порядку безвізових поїздок в країни Шенгенської зони.

Також українців просять надсилати запитання на електронну адресу bezviz@mfa.gov.ua. Відповіді на найбільш поширені запитання будуть оприлюднені на сторінці Департаменту консульської служби в Facebook.