ua en ru

УІНП представив інтерактивну карту щодо перейменування міст і сіл

УІНП представив інтерактивну карту щодо перейменування міст і сіл Фото: прес-служба УІНП

Всього в Україні чекають свого перейменування 3% міст і сіл

Фахівці інформаційно-аналітичного центру Info-Light на основі даних моніторингу Українського інституту національної пам'яті створили інтерактивну карту з 877 українськими населеними пунктами, які мають бути перейменовані до 21 листопада 2015 року, повідомили у прес-службі УІНП.

Нагадаємо, всього в Україні чекають свого перейменування 3% міст і сіл.

Завдяки карті і її навігації кожен може ознайомитися, яке конкретне село чи місто потребує зміни або повернення історичної назви в певній області чи районі. На неї нанесли 28 міст, 48 містечок і 801 селище.

"Інтерактивна карта забезпечує масштабування, розміщення великих масивів даних з відповідними підписами за якісними характеристиками, постійне оновлення, функціональну надбудову і точну прив'язку населених пунктів відповідно до їх географічного розташування", - зазначив голова ІАЦ Info-Light Назарій Поліщук.

Області на карті позначені різними кольорами, залежно від щільності населених пунктів, які потребують перейменування. Найбільше таких у Донецькій (10 міст, 11 містечок, 16 селищ, 62 села), Дніпропетровській (3 міста, 3 містечка, 7 селищ, 71 село) і Харківській областях (2 містечка, 25 селищ, 70 сіл), від 75-100 міст і сіл. Найменше - в Західній Україні, від 1-10.

Відповідно до закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки" в Україні також перейменують два обласних центри: Кіровоград і Дніпропетровськ.

"Назва міста Кіровоград походить від псевдоніма секретаря Оргбюро ЦК ВКП (б) і члена Політбюро ЦК ВКП (б) Сергія Кірова (справжнє прізвище Костриков), який, до речі, ніколи не був у цьому місті. Дніпропетровськ названий на честь одного з вищих керівників Радянської України Григорія Петровського. Назви обох міст несуть у собі символіку комуністичного режиму і, відповідно до закону, мають бути змінені", - йдеться в повідомленні.

До назв, які слід перейменовувати, належать ті, в яких використані імена (псевдоніми) осіб, які займали керівні посади у комуністичній партії (від секретаря райкому і вище), вищих органах влади і управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік, працівників органів держбезпеки.

Також підлягають зміні найменування, в яких використані назви СРСР, УРСР, інших союзних або автономних республік і похідні від них. Назви, пов'язані з діяльністю Комуністичної партії (включаючи партійні з'їзди), річницею Жовтневої революції, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України.

Рішення про перейменування мають бути прийняті до Дня свободи і гідності 21 листопада 2015 р. Після цього протягом 3 місяців Верховна Рада ухвалить рішення про перейменування.

Як сообшает, 21 травня в Україні вступили в дію декомунізаційні закони.