ua en ru

Загроза нападу бойовиків на Маріуполь зберігається, - посол США

Загроза нападу бойовиків на Маріуполь зберігається, - посол США Фото: посол США в Україні Джеффрі Пайетт

В України є суверенне право залишатися на своїй території, впевнений Пайетт

Посол США в Україні Джеффрі Пайетт заявив про збереження загрози нападу проросійських бойовиків на Маріуполь. Про це він заявив в ході телефонної брифінгу для журналістів, передає РБК.

"Все, що ми бачили, включаючи гібридні російсько-сепаратистські навчання, включаючи продовжуються поставки обладнання і навчання, дає підстави припускати, що Кремль і сепаратисти зберігають можливості для продовження спроб захопити території, коли це вирішить Кремль", - заявив Пайетт у відповідь на питання про ймовірність нападу бойовиків на Маріуполь.

За його словами, хоча США і вважають, що конфлікт в Україні немає військового рішення, в України є суверенне право залишатися на своїй території. "У цьому полягає логіка нашої допомоги в області забезпечення безпеки, яка досягла 245 млн дол.", - сказав американський дипломат. Раніше він уточнював, що гроші йшли на фінансування навчань, обладнання та медичну допомогу.

На цьому ж брифінгу виступив також посол ЄС в Україні Ян Томбінський. Він розповів, що був у Маріуполі два місяці тому, спілкувався з місцевими жителями і дивився на місто очима людей. За його словами, місто перебував під великим психологічним тиском. Томбінський вважає, що Маріуполь "може стати метою операції, яку ніхто не хоче".

"У мене немає доступу до інсайдерської інформації", - зазначив Він, говорячи про можливу операції. Посол ЄС нагадав, що з вересня минулого року, коли були досягнуті перші мінські домовленості, підтримувані Росією бойовики, збільшили свою територію. "Будь-які подальші військові просування будуть вважатися великим порушенням всіх зобов'язань", - попередив він.

За словами європейського посла, у ЄС немає можливості здійснювати поставки нелетальної зброї в Україну, але це можуть і роблять деякі країни-члени.

Під час спілкування з журналістами посли США і ЄС високо оцінили дії української влади, які проводять реформи. "Є справжній прогрес", - охарактеризував Пайетт процес реформ. У числі успіхів української влади він перерахував новий закон про поліцію, просування реформи по боротьбі з корупцією, очищення енергетичного сектора. Пайетт додав, що сьогодні Україна веде дві війни: "одна війна з російською агресією, інша - війна за реформи".

Нагадаємо, напередодні Президент України Петро Порошенко повідомив про посилення захисту Маріуполя Донецької області елітними підрозділами Збройних сил України (ЗСУ).