ua en ru

Учасники ринку: з діючим акцизом на біоетанол невигідно працювати

Учасники ринку: з діючим акцизом на біоетанол невигідно працювати Фото: ринок біопалива

Лобі нафтотрейдерів неохоче пускає біоетанол на ринок традиційного палива

З діючим акцизом на біоетанол в Україні невигідно працювати. Про це з посиланням на учасників ринку йдеться в матеріалі РБК-Україна "Укрспирт" виводить технічну спиртову продукцію з-під акцизу".

"Минулого року встановили тимчасовий акциз у 99 євро за тонну моторного альтернативного палива. У грудні - затвердили назавжди. У нас відразу ж встало виробництво. З таким акцизом нам невигідно виробляти, оскільки податкове навантаження у 2-2,5 рази обтяжує вартість нашої продукції. Тепер хочуть ввести акциз на паливо із 30-процентним вмістом біоетанолу у 202 євро з тонни. Працювати неможливо", - поскаржився РБК-Україна один з учасників ринку біопалива, якому торік довелося зупинити виробництво.

Він пояснив причину існування т.зв. лобі нафтотрейдерів, які неохоче пускають на ринок традиційного палива біоетанол.

"Трейдери та виробники палива відмовляються використовувати біоетанол через великі проблем з його адмініструванням. Наприклад, виробники мають двічі сплачувати акциз - один раз при купівлі нафтопродуктів, другий - з кінцевого продукту при добавці біокомпоненту. Традиційне паливо виходить дешевше", - пояснило джерело РБК-Україна.

Нагадаємо, у І півріччі потужності "Укрспирту" генерували рекордно низький обсяг біоетанолу.