ua en ru

Збитки незалежних нафтових компаній США досягнуть 14 млрд доларів

Збитки незалежних нафтових компаній США досягнуть 14 млрд доларів Фото: збитки незалежних нафтових компаній США досягнуть 14 млрд доларів

Слабкі фінансові результати спричинені низькими цінами на нафту

Сумарні збитки п'яти незалежних нафтовиробників з США - компаній Hess, Andarko Petroleum, Occidental Petroleum, ConocoPhillips і Murphy Oil за 2015 рік складуть майже 14 млрд доларів, повідомляє агентство Bloomberg.

Слабкі фінансові результати спричинені низькими цінами на нафту, які обрушилися з червня 2014 року приблизно на 70%.

Протягом тижня всі ці компанії повинні виступити з даними фінансової звітності за 2015 рік. Першою, вже 27 січня, це зробить компанія Hess - аналітики вважають, що збитки Hess складуть 1,6 млрд доларів, що для компанії є найгіршим показником за 28 років.

27 січня також повинна відзвітувати Murphy Oil Corp. - її збитки складуть близько 1,8 млрд доларів, що стане найгіршим показником з 1987 року. 1 лютого звітує Andarko, у якій також очікується найгірший збиток за 29 років - 6 млрд доларів. Компанія зазнає труднощів від падіння не тільки нафтових, але і газових цін.

ConocoPhillips і Occidental Petroleum, як очікується, 4 лютого оголосять про збитки в 1,58 млрд доларів і 2,74 млрд доларів відповідно.

"Цікаво буде поспостерігати, що компанії будуть робити зі своїми бюджетами на 2016 рік. Більшості з них при нинішніх цінах на нафту доведеться вдатися до "драконівських" скорочення витрат", - вважає Майкл Сциалла, аналітик компанії Stifel Nicolaus & Co.

Як зазначає Bloomberg, в минулому році ринкова вартість північноамериканських компаній нафтогазового сектора знизилася на 300 млрд доларів.

Нагадаємо, Світовий банк знизив прогноз середньої ціни на нафту марки Brent на 2016 рік з 51 долара за барель до 37.