ua en ru

Вбивство Нємцова: експертиза не підтвердила провину підозрюваних

Вбивство Нємцова: експертиза не підтвердила провину підозрюваних Фото: Борис Нємцов

Одна з біологічних експертиз вказала на відсутність слідів обвинувачених в машині

У слідства у справі про вбивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова обірвалися відразу кілька перспективних напрямків роботи. Одна з біологічних експертиз вказала на відсутність слідів обвинувачених в машині, якою користувалися вбивці, а інша не підтвердила їх участі в тренувальних стрільбах, що проводилися в підмосковному лісі незадовго до вбивства, повідомляє "Коммерсантъ" з посиланням на джерела.

Крім цього, закінчилися безрезультатно і спроби сищиків змусити розшукуваного Руслана Геремеєва з'явитися до слідства, чинити тиск на його родичів: всі ті, хто міг би дати викривають цю авторитетну сім'ю свідчення, на співпрацю з правоохоронцями не пішли.

За даними видання, перші результати проведених у кримінальній справі експертиз виявилися на користь обвинувачених. Призначена ще 19 березня судово-біологічна експертиза запахових слідів людини повинна була "прив'язати" їх до автомобіля ZAZ Chance, який використовувався злочинцями при замаху на пана Нємцова.

Так званий ольфакторний метод дослідження, заснований на реєстрації запаху людини, який фахівці відносять до такої ж строго індивідуальною характеристикою індивіда, як відбитки пальців. Запах людини зберігається на предметах від декількох місяців (на одязі та взутті) до декількох десятків років (у засохлих краплях крові).

Для експертизи використовуються спеціально натреновані собаки. На цей раз їм було запропоновано виявити можливі сліди фігурантів справи на вирізаних з сидінь ZAZ шматках оббивки, рульовому колесі з встановленими на ньому кнопками і витягнутої рукоятки перемикання передач. Однак ніякої схожості між "автомобільними" і "людськими" запахами собаки не вловили.

Нагадаємо, слідчі по справах про вбивство Бориса Нємцова, Руслана Ямадаєва і замаху на Олександра Антонова допитали банкіра Петра Чувіліна. Після допиту в гучних справах з'явилася згадка про сенатора Сулеймана Геремеєва.