ua en ru

Туск, Меркель і Олланд вирішили продовжити санкції проти РФ

Туск, Меркель і Олланд вирішили продовжити санкції проти РФ Голова Євроради Дональд Туск

Голова Євроради Дональд Туск і лідери найбільших континентальних європейських держав Ангела Меркель і Франсуа Олланд домовилися пов'язати збереження секторальних санкцій проти Росії з виконанням мінських угод, повідомляє Reuters.

Туск, Меркель і Олланд прийшли до компромісного рішення, за яким санкції проти Росії будуть продовжені принаймні до кінця 2015 року, оскільки це є крайнім терміном відновлення Україною повного контролю над своїм кордоном.

На прес-конференції перед початком саміту ЄС, який пройде з 19 по 20 березня, Туск закликав європейських лідерів продовжувати тиск на Росію до повного виконання мінських домовленостей. Формальне рішення про продовження санкцій, термін дії яких закінчується в липні, не братиметься до наступного саміту Євросоюзу, наміченого на червень, відзначає агентство.

Перед відбуттям на саміт до Брюсселя Меркель заявила в бундестазі: "Ми не можемо і не будемо скасовувати санкції, які закінчуються в липні або вересні, до тих пір, поки вимоги мінського угоди не будуть виконані. Це було б неправильно". Канцлер також поговорила по телефону з Президентом США Бараком Обамою. Обидва лідери підтвердили свою згоду з тим, що не можна пом'якшувати санкції, поки Росія не виконає всі свої зобов'язання по Мінським угодами.

Джерела в Євросоюзі заявили Reuters, що, на їхню думку, компромісному варіанту Туска, Меркель і Олланда під силу завоювати одностайну підтримку, незважаючи на розбіжності серед лідерів європейських країн з питання санкцій.

Каменем спотикання напередодні нинішнього саміту ЄС стали обмеження проти енергетичного, фінансового та оборонного секторів російської економіки? що закінчуються в липні. Велика Британія, скандинавські та балтійські країни виступали за дострокове продовження цих санкцій, щоб продемонструвати Росії серйозність намірів Євросоюзу. Франція, Італія та Іспанія побоюються спровокувати Москву і поставити під загрозу перемир'я на Донбасі.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні, 19 березня, закликав Євросоюз залишатися солідарним в питанні введення санкцій проти Російської Федерації у зв'язку з конфліктом на сході України.