ua en ru

Туск: "Північний потік-2" не відповідає нормам ЄС

Туск: "Північний потік-2" не відповідає нормам ЄС Фото: президент ЄС Дональд Туск

Будівництво газопроводу "Північний потік-2" посилить залежність Європи від одного постачальника і сконцентрує близько 80% російського газу на одному маршруті

Проект газопроводу "Північний потік-2" не відповідає нормам Європейського союзу (ЄС) щодо диверсифікації джерел постачання. Про це заявив президент ЄС Дональд Туск на прес-конференції після закриття дводенного саміту в Брюсселі, передає "Радіо Свобода".

"Єврокомісія вважає, що будівництво газопроводу "Північний потік-2" посилить залежність Європи від одного постачальника і сконцентрує близько 80% російського газу на одному маршруті. Це також дозволить російському "Газпрому" домінувати на німецькому ринку, збільшивши поставки газу до понад 60%", - повідомив Туск.

За його словами, остаточне рішення у прийнятті цього проекту буде прийнято Єврокомісією.

"Цей проект не допоможе ні диверсифікації, ні зниженню енергетичної залежності. Але, звичайно, комісія повинна завершити свою технічну та правову оцінку щодо наших сьогоднішніх висновків", - сказав Туск.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що країна не буде підтримувати будівництво ініційованого Росією проекту "Північний потік-2".

Напередодні Україна попросила Євросоюз заблокувати будівництво "Північного потоку-2".

Як повідомлялося, угода з будівництва "Північного потоку-2" було підписано у Владивостоці на початку вересня.